Fokus på Bromma i två nya böcker

Rykande färska i bokhandeln. Två nya böcker som skildrar Bromma på olika sätt.
Rykande färska i bokhandeln. Två nya böcker som skildrar Bromma på olika sätt.
För den som vill lära sig mer om sitt Bromma finns nu ytterligare två böcker om stadsdelen – "Bara Bromma" och "Bromma igår och idag".

De båda nyutkomna böckerna skildrar båda Brommas historia och arkitektur – men där tar likheterna slut. ”Bromma igår och idag” av Magnus Ullman är lite av en coffee table-bok med mycket bilder. Den som är intresserad av stadsdelens olika slott, kyrkor och unika villor får sitt lystmäte. Här finns en hel del bilder på hur olika hus och gator såg ut igår och idag.

– Min känsla är att de som bor i Bromma är väldigt fästa vid Bromma. Ska de flytta så flyttar de inom stadsdelen, säger författaren Magnus Ullman, själv född i Bromma.

Han har tidigare skrivit böcker om Djursholm, Saltsjöbaden, Sandhamn och Falsterbonäset.

– Alla är i samma stil med lite historik och biografier över kända personer och byggnader. Efter att jag skrev den första boken fick jag blodad tand, säger han.

Att samla in alla bilder och målningar från området är ett tidskrävande ”jättejobb”, säger han.

– Men jag har rutin! Men det är lika nervöst varje gång en bok kommer ut – jag är så rädd att det ska vara något stavfel.

Det han tyckte var mest spännande med Bromma var historien om hur Stockholms stad köpte in marken redan i början av 1900-talet och gjorde storslagna stadsplaner över stadsdelen, som kom att bli ett socialdemokratiskt ”mönstersamhälle” med en blandning av radhus, villor, egnahem och hyreshus.

Den andra rykande färska boken om Bromma heter ”Bara Bromma, en bok till trädgårdsstadens försvar” och är skriven av Brommabon Christian Reimers.

Det är en blandning mellan debatt- och reportagebok. Här finns intressanta genomgångar av hur Bromma har skildrats i litteraturen och intervjuer med lokala företagare. Och så, självklart, de debatterande kapitlen där författaren slår ett slag för att trädgårdsstaden ska bevaras från ytterligare förtätningar. ”Trädgårdstaden trängs från olika håll”, skriver han i boken. Tur att Brommaborna, enligt Christian Reimers är så pålästa och ”jobbiga” och överklagar och protesterar mot ”skandalösa” förslag som motorvägar genom Ålsten och byggen på ”varje ledig gräsplätt och fotbollsplan”.