ANNONS

Fler ska få följa sophjältarnas skräpexempel

Vill du plocka skräp? Snart hjälper stadsdelsförvaltningen till med plockmaterial.
Vill du plocka skräp? Snart hjälper stadsdelsförvaltningen till med plockmaterial.
Efter medborgarförslaget: Stadsdelsförvaltningen köper plocktänger som östermalmare får låna och plocka skräp med.
– Ju fler som bryr sig om närmiljön ju färre är det som skräpar ner, säger stadsdelsnämndens ordförande Maria Antonsson (MP).
ANNONS

Två östermalmare köpte på eget bevåg så kallade plocktänger som det går att plocka fimpar, godispapper och annat skräp med. Sedan städade de stadsdelens gator på sina promenader.

Nu har sophjältarna från Östermalm föreslagit att stadsdelsförvaltningen också köper tänger som andra östermalmare kan få låna. Och de får gehör.

– Vi tycker det är ett jättebra förslag. Om man vill vara delaktig och hjälpa till så är det väldigt positivt, säger Maria Antonsson (MP).

Kommunens ansvar att städa

Ordföranden poängterar att det yttersta ansvaret för att hålla rent självklart ligger hos kommunen. Men hon hoppas att östermalmarna får feeling och lånar en tång för att spontanstäda lite.

Hur många tänger som köps in av staden och var de kommer att finnas ska utredas av parkavdelningen på förvaltningen. Men tängerna skulle till exempel kunna finnas att låna i parklekarna säger Maria Antonsson.

– Nu är mina barn för stora för att leka i parken, men när de var små hängde jag under flera timmar i parker, och jag skulle lätt kunna lagt lite tid på att plocka skräp.

ANNONS

Hoppas på fler förslag

Till nästa år ska det finnas en övergripande parkplan på Östermalm. Medborgare uppmuntras nu till att komma med förslag på hur parkerna skulle kunna bli bättre. Men Maria Antonsson vill att folk även kommer med tips och förslag för hur man skulle kunna få stadsdelens gator och parker renare.

– Det här kanske kan generera fler förslag för hur vi ska hålla rent. Det kan vara att man tycker att på den här platsen behövs flera soptunnor till exempel. Ju fler som bryr sig om sin närmiljö desto bättre.

ANNONS