De följde sina drömmar: Reser jorden runt med sin dotter

"Våga leva ditt liv som du vill, istället för utefter vad andra vill" säger Mattias och Erica, här med dottern Vilda och taxen Maggie.
"Våga leva ditt liv som du vill, istället för utefter vad andra vill" säger Mattias och Erica, här med dottern Vilda och taxen Maggie.
Känner du att semestern lider mot sitt slut? Hur jobbångesten tornar upp sig? Ett sätt att råda bot på den är att göra som Mattias och Erica från Vallentuna – resa jorden runt med sin dotter istället för att skaffa hus.

”Barn gör inte som man säger, barn gör som man gör.”

Det var uttrycket som till slut fick Mattias och Erica från Vallentuna att bestämma sig för att följa sina drömmar – och resa jorden runt med sin lilla dotter Vilda, som Aftonbladet var först med att skriva om.

– Genom att vi väljer att följa våra drömmar hoppas vi på att Vilda en dag vågar följa sina egna, säger Mattias och Erica i ett mail till Mitt i.

Nu har de varit på resande fot i över sex månader, och det allra sista flyget hem blir inte förrän i mars 2020, från USA.

Våga leva ditt liv som du vill

Mattias och Erica

– Just nu är vi i sagostaden Colmar i Frankrike och vi kommer att göra ett par stopp till i Tyskland och Danmark innan vi åker hem i några veckor för att ladda om.

Innan dess har de hunnit med bland annat Nederländerna, Belgien, Italien, Slovenien, Kroatien, Österrike och Tyskland.

– I Sverige lever vi i vår lilla bubbla. Vi går till samma affärer, lagar samma maträtter, leker på samma lekplatser och pratar med samma personer. Varje dag på resan är ett nytt äventyr, och att även få upptäcka världen från Vildas perspektiv gör allt dubbelt så roligt! säger de.

Hitta lösningar istället för hinder

De har alltid haft ett stort reseintresse, men egentligen började just det här projektet med någonting helt annat. Någonting som i mångas huvuden är det som borde komma efter att man skaffat barn.

Att köpa hus.

Dottern vilda vid en risterass, i Tegallalang, Bali. Foto: Privat

– När vi tittade på större boenden så kändes det inte helt rätt för oss, och vi började diskutera vad som var vår dröm. Vi kom fram till att det var tid med Vilda – att vara närvarande och se henne växa upp.

Men att följa sina drömmar är svårt, säger de. Särskilt att våga.

– Att våga vara annorlunda, våga ta risker, våga leva ditt liv som du vill, istället för utefter vad andra vill. Stanna inte upp vid tanken på att en dröm är ouppnåelig, utan sätt dig ner och planera aktivt hur du ska kunna uppnå den. Hitta lösningar istället för hinder.

By i Kambodja gav helt nya perspektiv

De har svårt att bara välja ut en av alla upplevelser de senaste sex månaderna.

Bland annat nämner de att bli väckta av elefanter i djungeln och se solnedgången på toppen av bergen i Dolomiterna.

– Men om vi måste välja en upplevelse måste vi säga vårt besök till byn Nhumbai i Kambodja. Det är en väldigt fattig by, som lever på att odla ris, säger de.

Pre Rup, Kambodja. Foto: Privat

Sättet de var mot varandra, varma och generösa, var väldigt inspirerande:

– Trots att de inte hade någonting försökte de fortfarande ge Vilda små saker. Vi lämnade byn med nya perspektiv, som vi kommer att bära med oss resten av livet.

Tilltugg, spel, och ramsor

Trots att de reser mycket är de inte immuna mot det som kan vara påfrestande med resande. Som långa väntetider och tunga väskor. Men de har samlat några tips för att bäst tampas med problemen.

– Är det inte roligt hur man kommer hem från Thailandsresan med bara roliga minnen, och ett år senare sitter på flyget igen och kommer på att just det: det var 15 timmar plåga för att komma fram också? Så är det för oss också, sisådär varje resdag, säger Mattias och Erica.


Familjens bästa tips för motiga resdagar

  • Ingen är glad om man är hungrig, se till att ha ordentligt med tilltugg.
  • Sysselsättning är A och O på resdagar – ha några ljudböcker, filmer, spel, eller någon leksak att plocka fram vid långa väntetider.
  • Om du reser med barn, se till att leka rövare och göra av med energi innan ni sätter er på planet. På så sätt har man blivit av med det värsta springet i benen.
  • Ramsor och sånger är något de också kört mycket med.
Fakta

Tips för att resa med småbarn

  • Planera inte för mycket varje dag. Vi har märkt att en utflykt om dagen är rätt lagom. De flesta barn är morgonpigga så ta vara på det och åk iväg tidigt. I varma länder är det svalare på morgonen och dessutom slipper man trängas med 100 andra turister.
  • Se till att planera in vilodagar, det är tuffare att resa med barn och Vilda är jättenöjd med att bara hänga vid en strand eller lekplats en hel dag!
  • Ha inte för höga förväntningar, små barn är som tickande bomber, man vet aldrig när de vill och inte vill.
  • Boka flygbiljetter under barnens sovtider, ska man flyga långt så är ett tips att boka nattflyg. Samtidigt är det ju en chansning då det också kan bli så att barnet inte kan sova och istället bli ledsen.