Följde efter och överföll kvinna

Mannen som överföll en kvinna på en mörk gata i Enskede i höstas har fått sitt straff.

Han anmälde sig själv till polisen, men säger att han är oskyldig. Tingsrätten håller inte med.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om hur grannar på Odelbergsvägen i Enskede vaknade en tidig morgon i september efter att ha hört en kvinna skrika ute på gatan.

Skriken på hjälp kom efter att en man hade följt efter kvinnan från tunnelbanan i Enskede gård. Han hade sedan kastat sig över henne bakifrån och hållit ett strypgrepp runt hennes hals efter att ha dragit ner henne på marken. Varje gång hon skrek hårdnade greppet. Kvinnan har uppgett att hon fruktade för sitt liv.

Ett par grannar sprang ut på gatan och mannen gick därifrån. Grannarna följde då efter mannen mot tunnelbanan och lyckades ta ett suddigt fotografi innan han försvann utom synhåll.

Polisen vände sig senare till tv-programmet Efterlyst för att få hjälp att hitta den misstänkta. Till sin hjälp hade de bilder från tunnelbanans övervakningskamera. Men till sist var det den nu dömde mannen själv som vände sig till polisen. Han uppgav att han var oskyldig, men häktades och åtalades för grov misshandel.

I torsdags föll domen mot mannen som är i 30-års­åldern. Han döms till fängelse i ett år och tre månader.

De senaste åren har det anmälts mellan 60 och 70 fall av misshandel i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsområde av kvinnor utomhus där offer och förövare inte känner varandra.