”Folk är för ouppmärksamma i Tyresötrafiken”

collage-tyresö trafik
Många Tyresöbor oroliga över trafiksäkerheten. Fanny Nordqvist, 26, är en av dem.
Småbarnsmamman Ida Jeng, 38, är orolig när barnen går till och från skolan.
Småbarnsmamman Ida Jeng, 38, är orolig när barnen går till och från skolan.
Pekka Alanko, 76, har bott i Tyresö i 50 år och är inte orolig som gående i trafiken.
Pekka Alanko, 76, har bott i Tyresö i 50 år och är inte orolig som gående i trafiken.
Övergångsstället i Rotvik är en trafikfara enligt några av Tyresöborna.
Övergångsstället i Rotvik är en trafikfara enligt några av Tyresöborna.
Två påkörda barn i 10-årsåldern på två dagar. Många Tyresöbor är oroliga över trafiksäkerheten i kommunen, men ansvaret beskrivs som delat.
– Både bilister och fotgängare måste vara mer uppmärksamma, säger tvåbarnsmamman Fanny Nordqvist, 26.

Efter att två pojkar i 10-årsåldern blivit påkörda i trafiken dagarna efter varandra är oron stor bland många Tyresöbor. Inte minst bland småbarnsföräldrar.

Många vittnar om att det ofta körs för fort. Men att ansvaret vilar både på fotgängare och bilister, säger de personer som Mitt i träffar i Tyresö centrum strax innan mörkret börjar falla.

– Folk är för ouppmärksamma i trafiken generellt, säger tvåbarnsmamman Fanny Nordqvist, 26.

Fanny Nordqvist, 26 år, Tyresö. Foto: Åsa Sommarström

Det var i tisdags som en pojke vid 16-tiden blev påkörd av en bilist på ett övergångsställe vid busshållplatsen Rotvik öster om Tyresö centrum.

Pojken fördes till sjukhus för observation, enbart med skrubbsår och det hela ska ha slutat väl. Polisen meddelar att de fortfarande utreder om påkörningen var en olyckshändelse eller om brott begåtts.

Riskfylld plats

Några av de Tyresöbor som Mitt i pratar med påpekar att Rotvik är en trafikfarlig plats där bilar kör högt över fartgränsen 50 km/h och där fotgängare bara går ut i vägen utan att se sig om. Det finns två övergångsställen på platsen, båda beskrivs som trafikfarliga.

Ett av två farliga övergångsställen i Rotvik. Där en pojke blev påkörd av en billist på tisdagen. Foto: Åsa Sommarström.

På onsdagen var det dags igen. I närheten av Tyresö centrum blev en pojke i 10-årsåldern påkörd vid ett övergångsställe. Denna gång av en buss.

Pojken fördes med ambulanshelikopter till sjukhus. Enligt polisen blödde han från ansiktet men var vaken och talbar. Skadeläget för pojken är på torsdagen oklart, men polisen utreder händelsen som vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

Trafikbolaget Nobina – som har hand om bussarna i Tyresö – har inlett en intern utredning. I övrigt vill de varken kommentera händelsen eller läget med busschauffören, som enligt polisrapporten var chockad efter händelsen.

”Går definitivt för fort”

Trebarnsmamman Ida Jeng, 38, har inte hört talas om påkörningarna. Men hon är däremot inte förvånad.

– Det var tråkigt att höra, men inte helt oväntat. Folk kör definitivt för fort här.

Två av hennes barn är 6 och 9 år gamla och går ibland själva till skolan, vilket oroar henne.

– Ja, jag ringer dem och kollar att de kommit fram till skolan. Visst, jag ser till att de har reflex, men skolan borde dela ut reflexer. Det är säkerhet som inte kostar så mycket, säger Ida Jeng.

Ida Jeng, 38, Tyresö. Foto: Åsa Sommarström.

Fanny Nordqvist är också noga med sina barn, 3 och 7 år gamla, och deras säkerhet.

– Båda har reflexvästar när är ute. Farterna i trafiken är för höga, säger hon.

Delat ansvar i trafiken

Precis som många andra tycker Fanny Nordqvist att både bilister och fotgängare har ett ansvar.

– Det är ett delat ansvar. När det gäller barnen är föräldrarna ansvariga för att de har reflexer. Billisterna har ett ansvar att hålla koll. Det handlar om vett och etikett från alla håll, något som verkar saknas.

Pekka Alanko, 76, har bott i Tyresö i 50 år. Han är inte orolig i trafiken, men håller med om att det går fort och att det ibland kan vara svårt att lita på andra i trafiken.

– Jag är van vid att folk kör fort. Men det gäller väl att bara hålla koll. Jag har klarat mig under mina 50 år här i alla fall, säger han.

Pekka Alanko, 76, Tyresö. Foto: Åsa Sommarström.