”Folk paniksäljer sina lägenheter”

Ett 50-tal grannar demonstrerade mot planerna på galleriabygget vid Fridhemsplan. Familjebostäder vill även bygga om de nuvarande hyres­rätterna, med höjda hyror som följd, vilket många äldre menar att de inte kommer att ha råd med.
Ett 50-tal grannar demonstrerade mot planerna på galleriabygget vid Fridhemsplan. Familjebostäder vill även bygga om de nuvarande hyres­rätterna, med höjda hyror som följd, vilket många äldre menar att de inte kommer att ha råd med.
Galleriaplanerna på Fridhemsplan fortsätter att skapa oro.

Bostadsrättsägare panik­säljer sina lägen­heter och många hyresgäster är rädda för att inte kunna flytta tillbaka till de nya dyrare hyrorna.

”Här bor verklighetens folk, låt oss bo kvar” hade textats på pappskyltar i förra veckan när ett 50-tal grannar hade samlats för att protestera mot galleriaplanerna i kvarteret Väktaren vid Fridhemsplan.

– Jag kommer inte att ha råd att bo kvar här om planerna blir verklighet, säger Eleonora Lindberg som bor i huset med sin dotter.

I samband med galleriabygget vill Familjebostäder och Alecta som äger fastigheten även bygga om de nuvarande hyresrätterna, och sätta nya hyror därefter.

Greger Björkegren, regionordförande i Hyresgästföreningen, är kritisk till planerna räknar med att hyrorna kan höjas med 50–60 procent.

Steffan Carlson är ordförande i den lokala hyresgästföreningen.

– Vi representerar 325 hushåll, ett hundratal av dem är pensionärer som har inte en chans att flytta tillbaka om hyran höjs med flera tusen kronor, säger han.

Men Johan Anderson, presschef på Alecta tycker det är för tidigt att dra några slutsatser.

– Lägenheterna har en ålder där det är läge för ett stambyte och en renovering. Vad gäller hyran så är det ingen som ännu vet var den kommer att landa, säger han.

Även Jenny Lundmark, pressekreterare på Familjebostäder, menar att ett stambyte kommer att bli aktuellt oavsett om galleriaplanerna blir av eller inte och att hyrorna kommer att höjas efter förhandling med Hyresgästföreningen.

Även bostadsrättsinnehavarma i Väktaren 16 och 17 är oroliga för planerna.

– Folk paniksäljer sina lägenheter, säger en bostadsrättsägare som är orolig för insyn och minskat solljus om det planerade sexvåningshuset på gården blir av.

Ulf Andersson bor sedan 20 år i Väktaren 16 och var tidigare ordförande i föreningen.

– Vi är lika oroade som hyresgästerna, men av andra skäl. Lägenheterna mot gården har redan nu sjunkit i värde med vad jag uppskattar till 15 procent. Fyra ­lägenheter i huset har redan sålts, säger han.

Aktionsgruppen Rädda kvarteret Väktaren bjöd förra tisdagen in politiker från stadsbyggnadsnämnden för att få dem att förstå allvaret i förslaget. Alla partier, utom Moderaterna och Centerpartiet, närvarade.

Flera av politikerna försökte lugna hyresgästerna med att inget är spikat ännu och flera av dem vill även se en mer genomtänkt plan för hela Fridhemsplan – inte bara för kvarteret Väktaren – innan de kan ta beslut.

– Vi ser allt för ofta hur man tänker kvarter för kvarter och inte får en överblick, säger Björn Ljung (FP).

Lägenheterna mot gården har redan nu sjunkit i värde med vad jag upskattar till 15 procent.ulf anderssson Tidigare brf-ordförande

Fakta

3 000 kvadratmeter galleria

Alecta och Familjebostäder vill bygga en ny galleria i botten på kvarteret Väktaren.

De vill även bygga på husen med två till fyra våningar och uppföra ett nytt femvåningshus på innergården.

Totalt ska ny- och ombyggnaden inrymma 3 000 kvadratmeter handelsytor, 2 500 kvadratmeter kontor, 90 bostäder, två förskolor samt ett äldreboende.

Nämnden kan ta beslut i frågan någon gång i vinter.

Byggstart beräknas till tidigast 2015.