”Folk ska inte behöva sova ute på gatan”

FI vill att EU-medborgare ska garanteras tak över huvudet.
FI vill att EU-medborgare ska garanteras tak över huvudet.
Varje stadsdel ska ta fram egna lösningar för att fattiga EU-medborgare ska bli garanterade tak över huvudet.

Det tycker Feministiskt initiativ i Hässelby-Vällingby.

– Vi vill få mandat att lösa problemet lokalt, det tar alldeles för lång tid som det ser ut i dag. Människor ska inte behöva sova ute på gatan, säger Kristina Henkel, gruppledare för Feministiskt initiativ (FI) i Hässelby-Vällingby.

FI vill att varje stadsdel ska få mandat att själva utforma lokala lösningar för att hemlösa EU-medborgare och hemlösa som är skrivna i Stockholm ska bli garanterade tak över huvudet.

På senaste stadsdelsnämndmötet i Hässelby-Vällingby togs frågan upp i samband med två motioner­ som handlade om fattiga EU-medborgare och tiggeri.

– Att lyfta frågan har varit på vår agenda sedan förra våren. När de här motionerna kom upp tänkte vi att vi kunde möta debatten genom att svara på dem, säger Kristina Henkel.

Hon tycker det är viktigt med lokal demokrati­ och hon har märkt att många vill hjälpa till att förbättra villkoren för de hemlösa EU-medborgarna i stadsdelen.

– Många vill bidra med filtar och kläder. Om vi kan engagera Hässelby- och Vällingbyborna så tror jag att vi kan minska hatbrotten, som många hemlösa är utsatta för, säger Kristina Henkel.

Den ena motionen som de svarade på kom från Moderaterna, och handlar om upprätthållande av ordning och reda i stadens offentliga rum. Moderaterna vill att kommunen ska ges mandat att bland annat kunna anställa ordningsvakter som kan verkställa avhysningar och arbeta förebyggande så att inte fler bosättningar för fattiga EU-medborgare växer­ fram.

– De pengar som i dag går till avhysningar vill vi i stället använda till sovplatser. Som det ser ut nu läggs pengar på poliser, kronofogde och parkarbetare som ska städa upp efter bosättningar. De pengarna kan användas mer långsiktigt på sovplatser, säger Kristina Henkel.

Än så länge är förslaget bara ett svar på en motion, men Kristina Henkel hoppas att FI:s förslag kan tas upp av socialnämnden, där ansvaret ligger i dag.