ANNONS

Folkets hus tvingas lägga ner efter 95 år

Gertie Lux, ordförande för Folkets hus-föreningen.
Gertie Lux, ordförande för Folkets hus-föreningen.
Sagan om Folkets hus i Huddinge är över. Kommunens uppsägning av lokalen vid Sjödalstorget och ett hyreskrav på drygt 270 000 kronor blev för mycket för den ideella föreningen.
ANNONS

Folkets hus-föreningen i Huddinge har en 95-årig historia i kommunen. Sedan 1986 har de huserat i lokalerna på Sjödalstorget i centrala Huddinge. Men vid årsskiftet går avtalet mellan kommunen, Folkets hus och fastighetsbolaget Huge ut. Folkets hus och kultur- och fritidsförvaltningen har försökt få till ett nytt samverkansavtal men har inte lyckats komma överens. Nu tvingas föreningen stänga, och lokalerna kan tas över av en kommersiell aktör, Folkes Skafferi AB.

– Det är en skrämmande kulturneddragning som pågår i kommunen och jag ser ingen annan möjlighet för Folkets Hus. Verksamheten kommer att försvinna och det kommer att bli en väldigt kännbar minskning av kulturen i kommunen, säger Gertie Lux, ordförande för föreningen.

Det avtal som kommunen föreslagit beskriver Folkets hus-föreningen som ett ”slavkontrakt”. Bland annat ville Huddinge kommun att föreningen skulle hålla öppet för föreningslivet måndag till torsdag, motsvarande 3 396 arbetstimmar per år, utan ersättning.

– Det är oförskämt att bete sig så här mot en ideellförening, säger Gertie Lux.

Nu har kultur- och fritidsförvaltningen dessutom begärt drygt 270 000 kronor i retroaktiv hyra för tio år tillbaka – ett krav som Folkets hus-föreningen bestrider.

– Det här är ren utpressning. Kommunen vill inte bara driva oss ut ur huset. De vill sätta oss i konkurs också, säger Rodney Engman, Folkets hus-föreningens kassör.

Tidigare har föreningen haft ett förstahandskontrakt med Huge till lokalerna, men 2006 skrevs ett nytt avtal där kommunen tog över kontraktet och Folkets hus hyrde i andra hand.

– Varken vi eller kommunen var nöjda med avtalet för det var en olämplig avtalskonstruktion, där både andra- och tredjehandshyresgäster ingick. Det var krångligt för alla parter, säger Cristina Gonzalez Pons, kommunikationsansvarig vid Huge.

Huge och den kommersiella aktören, Folkes skafferi AB, har nu enats om ett förstahandskontrakt på lokalerna som ska börja gälla den förste januari.

ANNONS

– Eftersom att det pågår förhandlingar mellan kommunen och folkets hus-föreningen vet vi nu inte exakt när det kan träda i kraft. Men vi vill säkerställa att kultur, konferens och föreningslivet drivs på ett bra sätt. Vi och kommunen tror att Folkes kommer att främja kulturlivet i Huddinge, säger Cristina Gonzalez Pons.

Företaget har sedan 2011 hyrt en del av lokalen av Folkets hus-föreningen för att bedriva restaurang- och kaféverksamhet. Sedan dess har företaget betalat 600 000 kronor om året till föreningen i hyra. Något som Vibeke Bildt (L), ordförande för kultur- och fritidsförvaltningen, ställt sig kritisk till.

– Det är klart att det varit en väldigt gynnsam affär för Folkets hus-föreningen. Föreningen har haft en hyra på 350 000 och dessutom ett verksamhetsstöd på 100 000 kronor från kulturförvaltningen, säger hon.

Tanken är att kultur- och föreningslivet fortsatt kommer att kunna nyttja lokalerna även i den privata entreprenörens regi. Men en sådan överenskommelse är ännu inte nådd.

– Just nu fokuserar vi på att Folkets hus-föreningen och kommunen skiljs åt på ett korrekt sätt, säger Marina Högland, kultur- och fritidsdirektör.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.