ANNONS

Folkets hus utan ledning och pengar

Rinkeby Folkets hus har en miljon i underskott.
Rinkeby Folkets hus har en miljon i underskott.
Det stormar åter kring Rinkeby Folkets hus, som dras med underskott.

Föreningens ordförande avgick för två veckor sedan och i förra veckan hoppade den nya chefen av.
ANNONS

Den 31 januari hade styrelsen för Rinkeby Folkets hus ett krismöte för att bland annat diskutera den ekonomiska situationen. Under 2010 överskreds budgeten med 300 000 kronor, och sedan förra året har föreningen ett underskott på en miljon kronor.

Under mötet meddelade Karl-Axel Boström, ordförande i styrelsen sedan två år tillbaka, att han avgår.

– Jag hade kommit till en återvändsgränd där jag inte hade något mer att tillföra. Vi har haft väldigt mycket diskussioner med Stockholms stad om hur vi ska klara finansieringen och nu när det är på upphällningen kände jag att det inte får falla med mig och att de får fortsätta med någon som inte är förbrukad, säger han.

Han har varit med i styrelsen i femton år och var även med under krisåren 1998-2002, då Rinkeby Folkets hus var ständigt nedläggningshotat. Förra året fick Rinkeby Folkets hus 2 miljoner plus 11 000 kronor i samlingslokalbidrag från kulturförvaltningen.

Hur kommer det sig att underskottet har vuxit till en miljon kronor?

– Det beror på en rad faktorer. Den ena faktorn är att vi har haft en reducerad hyra under tio års tid. När rabatten försvann vid årsskiftet 2010/2011 höjdes hyran ganska dramatiskt, säger Karl-Axel Boström och fortsätter:

– Under ganska lång tid har vi finansierat verksamheten genom nya projekt, som har finansierats genom nya projekt. Det här har Björn Gardarsson (före detta chef) lyckats med under ganska många år, men i och med att han försvann från sin post i höstas har vi försökt att reda upp i projektträsket. Allting har fungerat men vi har missat lite som har straffat sig i längden. Bland annat har det funnits­ kvar personal trots att projektpengarna varit slut. Men det är en hyresskuld vi har dragit på oss, ingenting annat, säger Karl-Axel Boström.

Förra veckan slutade den nya chefen, Maria Ekholm, som tillträdde tjänsten efter Björn Gardarsson i mitten av december.

Enligt styrelsens nya ordförande Kerstin Aggefors gick hon på eget initiativ.

ANNONS

Maria Ekholm vill inte uttala sig om sin korta tid som föreståndare i dagsläget.

Kommer Rinkeby Folkets hus att stå utan chef?

– Vi kommer att ha en chef, men har inte hunnit diskutera den frågan än, säger Kerstin Aggefors.