Folkets Husby öppnar i höst

Styrelsen i Folkets Husby vill bland annat få till en musikstudio i huset. Foto: Most photos
Styrelsen i Folkets Husby vill bland annat få till en musikstudio i huset. Foto: Most photos
Till hösten kan en musikstudio, en schysst scen och nya lokaler stå klara i Folkets Husby, tidigare Husby Träff.

Först måste dock lokalerna byggas om, en renovering som hänger på om Boverket går in med pengar.

Folkets Husby, tidigare Husby Träff, har fram till nyår drivits av stadsdelsförvaltningen. Nu ska Folkets Hus och Parker ta över.

– Vi har tillsatt en styrelse som kliver in nu i mars, efter det hoppas vi kunna bygga om under sommaren och öppna upp allt i november, säger Calle Nathanson, vd på Folkets hus och Parker.

Kruxet är att lokalerna behöver byggas om ganska rejält, något som skulle gå på 3 128 000 kronor.

Bland annat vill man få till en musikstudio, ett par kontorsplatser för föreningar eller organisationer som skulle vilja hyra in sig här och förbättra akustiken i den stora salen för att kunna sätta upp olika föreställningar.

Kulturnämnden lovade i veckan att gå in med 877 210 kronor, men bara om Boverket betalar en del av ombyggnaden, närmare bestämt 1 645 000 kronor.

Den nya styrelsen har haft två träffar med intresserade Husbybor och ska ha ytterligare en inom kort.

– Tanken är att huset ska vara medborgardrivet och användas på alla möjliga sätt. Vi ska nu sätta oss ner och göra en kartlägganing över vilka förslag som verkar mest efterfrågade. Bland annat har det efterfrågats läxhjälp, ungdomsrådgivning och olika kulturaktiviteter, säger Isseyas Debesay, ordförande i Folkets Husby.

Tanken är att olika föreningar, organisationer och intresserade frivilliga ska vara med och driva verksamheten, men man kommer även att anställa ett antal personer som jobbar här.

Allmänheten kommer också kunna hyra lokaler för olika arrangemang, bröllop, möten och fester.

Även Kista träff, som ligger mitt i Kista centrum, har beviljats pengar av Kulturnämnden och begärt att få bidrag av Boverket. Bland annat vill man rusta upp köket och renovera elva toaletter. Totalt skulle det kosta 1 370 000 kronor.

Ett beslut om Kista Träff och Folkets Husby får bidrag av Boverket blir klart först i slutet av maj enligt Charlotte Gustafsson på Boverket.

– Vi går igenom alla ansökningar nu, och sedan kommer vår samlingslokaldelegation att besluta om dem den 14 april. Vi förväntas ta ett slutgiltigt beslut 25 maj, säger hon.

Att samlingslokalerna ligger i områden där det är brist på lokaler kan vara en fördel menar hon.

– Vi har pratat om att det saknas samlingslokaler i miljonprogramsområdena sedan 1960-talet, så det är roligt att ansökningarna kommit in. Självklart väger vi in var lokalerna är placerade i när vi gör vår bedömning. Det är inte heller några onormala summor som de har begärt.