Rinkeby Folkets hus miljonskuld avskrivs

Rinkeby Folkets hus
Rinkeby folkets hus.
Rinkeby folkets hus miljonskuld avskrivs.
– Nu måste vi prestera för Rinkebyborna och visa att det här var ett bra beslut, säger Jörgen Strandberg, nytillträdd ordförande i styrelsen för Rinkeby folkets hus.
Nu ska huset renoveras och entrén flyttas.

I höstas berättade Mitt i om att Rinkeby folkets hus vara nedläggningshotat. Anledningen var en skuld på 2,5 miljoner kronor bestående av obetalda hyror.

Föreningen Rinkeby folkets hus höll i oktober krismöte om folkets hus framtid. Det gjorde även fastighetskontoret tillsammans med kulturförvaltningen på grund de uteblivna hyresbetalningarna.

Dåvarande ordförande för Rinkeby folkets hus, Kerstin Aggefors, berättade att de hoppades att skulden skulle avskrivas.

Skulden avskrivs

Sedan dess har ny styrelse valts till Rinkeby folkets hus med en ny ordförande.

Tidigare i veckan meddelade Roger Mogert (S) kulturborgarråd, att staden avskriver skulden på 2,5 miljoner kronor, för att den nya styrelsen ska kunna göra en omstart. Något som svt rapporterat om.

Nu ska huset renoveras

Föreningen Rinkeby folkets hus är lättade över beskedet.

– För oss är det jätteviktigt att skulden avskrivit. Det har varit lite luddiga besked innan men nu har vi det svart på vitt. Nu när vi blivit bjudna på den här skulden måste vi prestera för Rinkebyborna och visa att det här var ett bra beslut, säger Jörgen Strandberg, nytillträdd ordförande i styrelsen för Rinkeby folkets hus.

”Nu när vi blivit bjudna på den här skulden måste vi prestera för Rinkebyborna ”

Förutom att fylla huset med verksamhet ska fastigheten även renoveras.

Entrén kommer att bli större och flyttas ut mot Rinkebystråket. Biblioteket kommer att ha en egen ingång. Redan under sommaren påbörjas upprustningen genom att man målar om kafé Respekt. Det finns även planer på att rusta upp stora salen, enligt Jörgen Strandberg.

– Vi hoppas på att kunna sända konserter som till exempel visas i New York på stor duk och ha en annan lösning för pubilkplaster, säger Jörgen Strandberg.

Hur det kommer sig att Rinkeby folkets hus hade en skuld på över två miljoner till staden är en snårig historia.

Innan 2012 hade föreningen inget förstahandskontrakt med staden, utan hyrde lokalerna i andra hand av kulturförvaltningen. När föreningen fick ett förstahandskontrakt höjdes hyran med cirka en halv miljon kronor. Anledningen som uppgavs då var att det skulle vara marknadsmässiga hyror. Föreningen skrev först inte på avtalet utan ville förhandla hyra.

Under ett år bedrev sedan föreningen verksamhet i huset utan att något avtal med fastighetskontoret. Under det året betalade de inte någon hyra – trots att de tog emot stöd från kulturförvaltningen.

Föreningen får stöd på 1,8 miljoner kronor per år – och av det går 1,7 miljoner direkt till hyreskostnader för lokalerna.