Nya Folkets hus växer fram

"Eländet" i Kallhäll...
"Eländet" i Kallhäll...
Kallhäll torg skisser
...ska förhoppningsvis sluta i ett finare centrum, med Folkets hus som fokuspunkt.
Teleskopläktaren kan skjutas fram eller bak beroende på behov.
Teleskopläktaren kan skjutas fram eller bak beroende på behov.
Rummen är målade i olika färger.
Rummen är målade i olika färger.
Kallhälls torg börjar ta form – och det första som blir färdigt är Folkets hus. Än saknas en hel del i huset, men föreningen har öppet hus redan om några veckor.

– Positiv förändring kräver lite elände, annars går det ju inte att få saker gjorda, säger Mary Maleus om stöket på Kallhälls torg.

Hon är föreståndare för Folkets hus och väldigt glad för de förändringar som nu görs på torget. Förutom en renovering av hela torget ska två nya bostadshus bli till, Pumpen, som redan är uppfört, och Byxfickan, som ska ersätta gamla Folkets hus.

Folkets hus blir fokuspunkt på torget

Centrumets nya centrala punkt blir den nya Folkets husbyggnaden, med sin glasvägg ut mot torget. Under snötäcket på taket döljer sig ett grästak, som förhoppningsvis ska ge en lite mer levande känsla.

– Tänk vad häftigt att det är det här man möter, när man kommer från tåget, säger Mary Maleus.

När Mitt i Järfälla kommer till torget är Mary Maleus upptagen med att prata med några förbipasserande om det nya huset.

– Så är det, så fort man sticker ut huvudet så kommer folk fram. De är nyfikna och ställer frågor, säger Mary Maleus.

Öppet hus om ett par veckor

Det nya Folkets hus är något mindre, men i ärlighetens namn betydligt roligare än föregångaren på torget. Inuti lokalen är det ännu en del som saknas, men i huvudsak är byggnaden färdig. De olika rummen är målade i varsin färg, och döps efter personer som varit viktiga för folkrörelsen: Britta Kastlander, Bengt Dahlström och Lars Gustafsson.

Husets hjärta är den stora salen, med sin biografanläggning – den kommer heta HSB-salen. Det äldre huset har 180 sittplatser, det nya har 144. Men fördelen är att den nya salen har en så kallad teleskop-läktare, som skjutas ihop och bli till en vägg om så skulle krävas. På så sätt kan salen användas till annat än biograf, när det behövs.

– Jag hoppas vi kan få positiva reaktioner när allt är klart, säger Mary Maleus.

Fakta

Öppet Folkets hus

Flytten från det gamla huset ska snart börja, och vid årsskiftet påbörjas rivningen av det gamla Folkets hus. Men redan den 12 december är det öppet hus i de nya lokalerna. Mellan klockan 15 och 19 är allmänheten välkommen att se de nya lokalerna.