Folkhjälte från Lidingö besjungs i opera

Michael Bartov.
Michael Bartov som Raoul Wallenberg.
På Kulturveckan ges en opera om Lidingöbon Raoul Wallenberg i Ansgarskyrkan.
– Vi lever i en tid då det behövs förebilder som Raoul Wallenberg, säger operasångerskan Gabriella Lambert Olsson.

Stifta lite närmare bekantskap med den Lidingöfödde diplomaten och folkhjälten Raoul Wallenberg i operans form.

På onsdag ges en kortversion av Inger Wikströms opera i Ansgarskyrkan.

Gabriella Lambert-Olsson.

– Vi lever i en tid då det behövs förebilder som Raoul Wallenberg, som visar att en individ kan göra stor skillnad och som i hans fall rädda hundratals judar från döden, säger Gabriella Lambert Olsson, oerasångerska som gör en av rollerna i operan. Hon bor på ön och sjunger annars i operatrion Divine.

– Det är så klart jätteroligt att få sjunga på Lidingö, eftersom jag bor här. Man känner sig hemma liksom. Fantastiskt också att Lidingö kommun valt att stödja denna konsert. Kultur är så viktigt för oss människor, säger hon.

Titelrollen, Raoul Wallenberg görs av en annan Lidingöbo, operasångaren Michael Bartov.

Nu demonstrerar nazister återigen på våra gator, något som jag trodde var helt otänkbart.

Gabriella Lambert-Olsson säger att hon tycker att det är viktigt att hjältar som Raoul Wallenberg inte glöms bort.

–  När jag växte upp talades det mycket om förintelsen, om andra världskrigets grymheter. Nu demonstrerar nazister återigen på våra gator, något som jag trodde var helt otänkbart. Detta visar att vi inte får slå oss till ro, utan  måste fortsätta kämpa för demokrati och alla människors lika värde oavsett kön, religion, etniskt ursprung eller sexuell läggning, säger hon.

Konserten ges i Ansgarskyrkan onsdag 15 november klockan 19. Ent´ren ges i form av en kollekt till förmån för barnkultur på Lidingö.

Fakta

Raoul Wallenberg

  • Raoul Wallenberg räddade livet på tiotusentals ungerska judar under andra världskriget, då Ungern var ockuperat av nazisterna. Judarna i landet hotades såväl av inhemska fascister och nazisternas förintelsemaskineri. Wallenberg, som var Sveriges sändebud i Budapest utfärdade skyddspass till judar i lokaler som var svenskt terrtorium.
  • Raoul Wallenberg föddes på Lidingö, i Kappsta 1912. Han var verksam som arkitekt, diplomat och affärsman. Han försvann i januari 1945, fängslad av sovjetiska myndigheter. Han avled senare i sovjetiskt fängelse. Tidpunkten och omständigheterna kring hans död är oklara.
  • Raoul Wallenberg insatser har gett stor genklang i hela världen. Bland annat är han hedersmedborgare i USA, Kanada, Israel, Ungern och Australien.
  • I Sverige finns bland annat institutionerna: Raoul Wallenberg Institute  of Human Rights and Humanitarian Law och Raoul Wallenberg academy.