Kista folkhögskola prisar antirasistisk aktion

Manifestation mot våld och terror utanför Stockholms moské arrangören Mattias Schain
Mattias Schain som tillsammans med Samuel Sjöblom vinner årets elfte juli-priset.
Kista folkhögskola delar för femte året i rad ut ett pris till någon som har visat hur en antirasistisk aktion kan se ut i verkligheten. I år tilldelas priset till initiativtagarna bakom den mänskliga mur som bildades runt Stockholms moské efter terrorattacken på Nya Zeeland.

Efter terrorattacken i Christchurch, Nya Zeeland, valde Mattias Schain och Samuel Sjöblom att samla en stor grupp människor för att bilda en mänsklig ring runt Stockholms moské. Aktionen var bland annat ett sätt att stå upp för rätten till religionsfrihet.

Nu väljer Kistas folkhögskola att tilldela Mattias Scahin och Samuel Sjöblom deras elfte juli-pris. Priset har i fem år tilldelas till någon som har visat hur antirasistisk aktivism kan se ut i praktiken.

– De har visat mod när det gäller att gå från ord till handling. Genom aktionen visade de både gemenskap, värme och solidaritet. De visade även att det är viktigt att vi står upp för varandra, säger Mariam Osman Sherifay som är rektor på Kista folkhögskola.

Kulturministern deltog

Runt 1 000 personer deltog i aktionen som hölls den 22 mars i år. En av deltagarna var kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP).

– Det känns helt otroligt. Jag trodde att det skulle komma 30 personer. Jag hoppas att vi kan skapa en känsla av innanförskap, att det finns ett kringgärdande samhälle som bryr sig, sa Mattias Schain, till Mitt i Stockholm då.

Syftet med samlingen var inte bara att ta avstånd från dådet i Nya Zeeland, utan också att visa att terrorattacken inte är någon muslimsk ensak.

– Jag är själv jude, så jag vet hur ensamt det kan kännas vid attentat, sa Mattias Schain.

Utöver äran består priset av en symbolisk summa på 5 000 kronor. Priset delas ut den 3 maj.