Folklig opera tar plats på Folkes

Estradören Mattias Enn repeterar inför förortsoperan.
Estradören Mattias Enn repeterar inför förortsoperan.
Sopranen Maya de Vesque och Mattias Enn repeterar inför förortsoperan.
Sopranen Maya de Vesque och Mattias Enn repeterar inför förortsoperan.
Det är på Folkes det händer.
Det är på Folkes det händer.
Nästa lördag är det återigen dags för förortsopera på Folkes hus. Den här gången med tyskt tema.

Lördagen den elfte november är det dags för opera på Huddinge kulturhus hos Folkes.

– Alla tider måste ha sina reklampelare som sår små frön som gör att fler får upp ögonen för opera. Kanske kan det här vara ett sådant frö, det vet man först i efterhand, säger estradören Mattias Enn, som bjudits in som kvällens stjärna.

På kvällens tyska tema bjuder han och resten av ensemblen på sånger om och från mellankrigstiden. Det blir också humoristiska kupletter och en och annan operett-melodi.

Konceptet förortsopera går inte bara ut på att placera operan i förorten. Begreppet handlar lika mycket om själva formen.

– Vi lyfter ut de intressanta sångerna ur en lång opera och gör dem mer tillgängliga för sådana som vanligtvis inte lyssnar på opera. Man behöver inte ta det här med opera så bokstavligt, det kan vara verk som liknar opera också. Jag gillar gränslandet mellan opera musikal och schlager, säger sopranen Maya de Vesque från Ögla kulturförening.

Genom att ta ner operan från sin piedestal och presentera styckena på ett lättsamt sätt hoppas ensemblen att fler som bor utanför stan ska få upp ögonen för opera. Till sin hjälp har publiken en ledsagare som introducerar dem till de utvalda styckena och förklarar vad de handlar om.

– Opera behöver inte vara så heligt. Vi leker med bra musik och vill få folk som bor i förorten att bli nyfikna på opera, säger Maya de Vesque.

Kommer förortsoperan att ta sig längre ut i förorten, exempelvis till Vårby gård?

– Det är inte alls omöjligt, men det gäller att etablera det här först så att man får en bra utgångspunkt. Vi har pratat om att turnera i kommunen, men det är inte så lätt att bara göra.

Fakta

Förortsopera 11 november

Plats: Huddinge Kulturhus hos Folkes, Sjödalstorget 1

Medverkande:

Mattias Enn, estradör

Johan Rudebeck, ledsagare och håller samman historierna

Maya de Vesque, sopran

Anders Karlsmark, elgitarr

Mats Ahlén, klarinett

Jacob Piamorex Moscovicz, flygel


Biljetter: bokas via Ögla kulturförening eller Folkes.