ANNONS

Folkmusikstjärnan Emilia Amper ger konsert vid Kvarnstugan

Emilia Amper Trio
"Det känns så skönt att få spela igen", säger Emilia Amper om söndagens konsert med slagverkaren Olle Linder och Anders Löfberg på cello.
Folkmusikern Emilia Amper turnerar i vanliga fall internationellt med sin nyckelharpa.
Men med coronan ställdes alla bokningar in.
På söndag spelar hon vid Kvarnstugan i Brottby.
ANNONS

– Jag är ju professionell heltidsmusiker, säger hon på telefon. Jag turnerar, komponerar och spelar musik. Men med coronan gick allt åt pipan. Allt  ställdes in.

Ganska tidigt insjuknade hon själv i vad hon tror var corona.

Saknar spelningarna

– Jag blev helt utslagen och tappade luktsinnet. När jag vaknade till liv igen kände jag att det är himla tråkigt att inte få spela som musiker. Så jag har försökt ta alla kreativa grepp för att få spela och träffa folk men ändå följa restriktionerna.

Emilia Amper har sina rötter i Småland men för några år sedan flyttade hon till Snapptuna. Det är svårt att bli en del av det lokala kulturlivet när man ständigt är på turné. Nu blev det dags och när hon kontaktade kommunen tipsade de om möjliga ställen att spela på. Hon tog kontakt med Össeby hembygdsförening.

Sväng och vackra låtar

– De är så himla schyssta och försöker hjälpa till trots att många av dem hör till riskgrupperna.

På söndag blir det alltså konsert med Emilia Amper Trio i Kvarnstugans trädgård. Förutom hon själv ingår slagverkaren Olle Linder och Anders Löfberg på cello. Emilia Amper beskriver programmet som en blandning av svängig musik och vackra låtar. Traditionell folkmusik, för det mesta hennes egna låtar, som arrangerats med ett samtida uttryck.

Konserten, med en maxpublik på 50 personer, hålls i Kvarnstugans trädgård och biljetterna måste köpas i förväg.

Hur ska ni hålla coronaavstånden?

– Vi stänger trädgården under konserten. Hembygdsföreningen kommer att välkomna folk och vi stänger av om det blir för många. Det är utomhus och glest mellan sittplatserna.

ANNONS

Varför måste man förköpa biljetten?

– Så att vi ska hålla koll på att det inte kommer för många. Och så att folk ska slippa åka dit och behöva vända. Jag har tagit det lugnt med att marknadsföra eftersom inte för många får komma. Så det finns fortfarande platser.

Visa från Utanmyra

Med alla avbokningar beskriver Emilia Amper sin sommar som ganska ledig. Ändå ska hon hinna med fler konserter, ge en barnföreställning, göra en streamad konsert på uppdrag av en amerikansk arrangör, spela på en festival på Åland som inte ställts in och få ett beställningsverk uppfört av Västerås Sinfonietta. Det är hon och fyra andra kompositörer inom jazz och klassiskt som fått i uppdrag att skriva variationer på den välkändaVisa från Utanmyra.

Men först är alltså dags för konserten i Brottby.

– Det känns bara så himla skönt att få spela.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.