ANNONS

Folktandvården i Hallonbergen stänger

Hallonbergen centrum
Folktandvården i Hallonbergen lämnar lokalerna i centrum.
Folktandvården i Hallonbergen flyttar och slås ihop med kliniken i Sundbyberg Centrum, det förväntas Folktandvårdens styrelse besluta om på fredag. Orsaken är akut brist på tandvårdspersonal.
ANNONS

Flytten går troligen någon gång innan nyår. Anledningen till att man väljer att slå ihop de två klinikerna är att det är akut brist på tandvårdspersonal i hela Sverige.

”Alla skriker efter samma människor.”

– Alla skriker efter samma människor. I Sverige saknades i förra veckan 200 tandläkare och 260 tandhygienister. Flera nya tandvårdsföretag försöker också att etablera sig på marknaden och erbjuder vår personal jobb, säger Eva Ljung, VD på Folktandvården.

I och med bristen på personal kände sig Folktandvården tvungen att slå samman kliniken i Hallonbergen med kliniken i centrum.

– Vi kan inte garantera en god och jämlik vård som det ser ut just nu, säger Eva Ljung.

Att man inte gör tvärtom och flyttar centrumkliniken till Hallonbergen beror på att kliniken i centrum är större och ligger bättre till med närhet till tunnelbana , bussar och pendeltåg enligt Eva Ljung.

Många patienter oroliga

”Jag tycker att det är förskräckligt.”

– Jag tycker att det är förskräckligt. Jag kan ta mig till en annan klinik, men många av mina grannar har inte möjlighet eller råd med det, säger en upprörd läsare till Mitt i.

Hon är rädd att flytten innebär att folk slutar gå till tandläkaren. Flera patienter har också varit inne på kliniken i Hallonbergen med oroliga frågor om vad som sker.

ANNONS

”Hade jag sett en möjlighet att stanna kvar i Hallonbergen så hade vi självklart gjort det.”

– Jag förstår att det blir svårt för en del människor och att många är oroliga. Hade jag sett en möjlighet att stanna kvar i Hallonbergen så hade vi självklart gjort det. Det handlar inte om ekonomi utan om en trygg vård, säger Eva Ljung.

Att information om flytten inte har gått ut till allmänheten än beror på att beslutet inte är formellt taget förrän på fredag, förklarar Eva Ljung. Efter det kommer alla patienter att få information om var de kan vända sig.

Privat klinik kan ta över

Alla medarbetare på Folktandvården i Hallonbergen kommer också att tillfrågas om de vill jobba på kliniken i centrum eller på någon annan klinik, men ingen kommer att bli uppsagd enligt Eva Ljung.

Folktandvården har även fått i uppdrag av Landstingsledningen att inleda samtal med privata aktörer som skulle vilja ta över lokalerna och fortsätta att driva tandvård.

– Vi har blivit kontaktade av privata aktörer som visat intresse. Vi ser positivt på om någon vill fortsätta att driva tandvård här, men det beror också på dem som hyr ut lokalerna, säger Eva Ljung.

Även Folktandvårdens klinik i Tensta påverkas då den är tänkt att slås ihop med kliniken i Rinkeby.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.