Folktandvården tvingas flytta igen

Folktandvårdens ­klinik i Vasastan invigdes för två år sedan och har kostat 25 miljoner. Men nu ska den, och de 17 000 patienterna, flyttas.

– Man blir bestört, säger klinikchef Pia Wahlstedt.

Landstingsfullmäktige beslutade vid sitt senast sammanträde att Folktandvård­en ska ut ur sina lokaler på Sabbatsbergs sjukhus för att ge plats åt 150 vårdplatser i den psykiatriska slutenvård som i dag finns på S:t Görans sjukhus.

– Beslutet kom väldigt hastigt – helt utan förvarning. Vi fick veta att vi måste flytta senast till sommaren, säger Ann-Charlotte Frank Lindgren, vd för Folktandvården Stockholm.

Knappt åtta månader har de på sig innan de måste ha packat allt och flyttat.

Klinik­chef Pia Wahlstedt tror att det blir svårt. Hon berättar att det inför flytten från Eastmaninstitutet på Dalagatan till Sabbatsberg tog ett år att upphandla och sedan ytterligare ett år att anpassa lokalen efter tandvårdens krav.

Vad säger patienterna?

– De är oroliga. Många har ringt och undrar vart de ska ta vägen om vi måste flytta från Sabbatsberg. Det jobbiga är att vi inte kan ge något svar. Men vi hoppas att vi snart ska ha både ett svar och en lösning.

Henrik Gaunitz är planeringschef för Framtidens hälso- och sjukvård på Stockholms läns landsting. Han beklagar att Folktandvården inte fått någon information innan beslutet togs.

– Vi ska se över våra rutiner nu, säger han.

Men han menar att flytten trots allt är motiverad.

– Det är en bit i ett större vårdpussel. Psykiatrin på S:t Görans sjukhus sitter inte i bra lokaler och akutvården behöver fler sängar på S:t Göran. Därför har vi valt att flytta psykiatrin till Sabbatsberg och omplacera Folktandvården.

– Och vi gör det här för att möta behovet i och med befolkningsökningen i Stockholm, säger han.

Locum, landstingets fastighetsbolag, har nu fått i uppgift att hitta en ny lokal så snabbt som möjligt.

Kommer ni bara att leta ­lokal i Vasastan?

– Ja. Vi har redan haft flera möten med ansvariga för Folktandvården. Och vi arbetar intensivt med att ta fram nya lokaler, säger Christina Hallberg, Locums kommunikationsdirektör.

Fakta

Den enda Folktandvården i Vasastan

Kliniken i Sabbatsberg är den enda Folktandvården i Vasastan.

Enligt klinikchef Pia Wahlstedt skulle Vasastan behöva en dubbelt så stor klinik för att möta behovet i stadsdelen.

Folktandvården har högt söktryck i hela innerstaden. I dag finns kliniker vid Fridhemsplan, i Fältöversten på Östermalm samt på Södermalm.

Källa: Folktandvården