ANNONS

Folktomt i Mall of Scandinavia under coronakrisen

Mall of Scandinavia, Solna, konsert
Mall of Scandinavia.
Hur ser det ut i köpcentrumen? Den frågan ställde sig Mitt i:s reporter som gav sig ut till Mall of Scandinavia och Solna centrum.
När det ena är välbesökt är det andra nästan folktomt.
ANNONS

Inte ens under 90- och 00-talets finanskriser har det varit så här illa ställt. Bilden delas av flera företagare som Lokaltidningen Mitt i har pratat med de senaste veckorna.

Vid bankkraschen 2008 uppmuntrande dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt svenskarna att fortsätta konsumera för att stimulera ekonomin. I dag rekommenderas alla att ta sig utanför hemmet så lite som möjligt. Gatorna är tomma på potentiella köpare. Corona har minst sagt lejt handeln.

I Solna centrum är det fortfarande rörelse. Det liknar vilken vardag som helst för nio år sedan när jag själv arbetade här, innan Mall of Scandinavia fanns. Det är paradoxalt: människor samlas för att fika och äta men inte många shoppingpåsar är inom synhåll.

Flash går i konkurs. Foto: Malin Nilsson.

Nu går två av centrumets butiker i konkurs. Genom skyltfönstret kan jag se personalen på Flash packa ihop det sista. Dörren är låst, skyltdockorna är avklädda och butiken skiner i vitt.

– Det är sorgligt, man ser att de är ledsna där inne, säger Solnabon Kristoffer Carlsson.

MQ hade precis bytt namn till Marqet när de meddelade sin konkurs. Nu rear de ut alla sina varor. 21-åriga Hanna Nygren var en av de som i måndags köade för att kolla in utbudet.

– Det är verkligen tråkigt. Jag har hört om många andra utsatta butiker också, det är trist.

ANNONS

Hanna Nygren köade till MQ i Solna centrum. Foto: Malin Nilsson.

Letar du efter något särskilt i dag?

– Nej, jag blev tipsad av mina kollegor att gå hit. De sa att det säkert finns något för mig.

Många butiker väljer att stänga

På andra sidan Frösundaleden ligger Westfield Mall of Scandinavia likt en hemsökt fästning. Inuti är det tyst och stilla, som en spökstad. Krögare står och väntar vid sina kassor. Kom och köp, kom och köp. Men det är få som kommer.

Vardagar är inte precis köpcentrumens primetime, men nu är det ännu färre besökare än vanligt. Plötsligt känns gatorna långa och taket väldigt högt. Här står tiden stilla.

– Det brukade till och med vara mer folk på morgonen förut, än vad det är nu, säger 24-årige Zana Jamil som har ätit lunch i köpcentrumet med vännen Evelina.

Zana och Evelina besökte Westfield Mall of Scandinavia. Foto: Malin Nilsson.

Flera butiker har valt att stänga ner tills krisen är över. Disney, Lego, Tommy Hilfiger, Gant och Desigual för att nämna några.

Att butikerna temporärt valt att stänga bekräftas av Amanda Larsson, communication manager på Unibail-Rodamco-Westfield. Några av dessa kommer öppna igen under den kommande veckan.

– Självklart påverkas även vi på Westfield Mall of Scandinavia av den rådande situationen och vi har förståelse för den utmanande situation som många av våra hyresgäster befinner sig i. Alla verksamheter har sina specifika förutsättningar, säger Amanda Larsson i ett mejl till Mitt i.

Foto: Malin Nilsson

På restaurangen där jag äter lunch berättar personalen att det är ”helt dött”, att de har tappat kanske 80 procent. Grannbyggnaden Friends Arena ekar tomt. Inga evenemang, inga besökare.

Likheterna med valfri apokalypsfilm är minst sagt slående.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.