Träd föll över gångväg

Stammen klövs av tyngden från blötsnön.
Stammen klövs av tyngden från blötsnön.
En djärv cyklist valde vägen bland bilarna på Örbyleden.
En djärv cyklist valde vägen bland bilarna på Örbyleden.
Knäckta träd, långa bilköer, inställda bussar och en skola som stängde. Så slog snökaoset i förra veckan mot Farsta.

39 centimeter snö varav det mesta föll under ett dygn. Rekord för snödjup i Stockholm i november. Det har märkts på många sätt i Farstaområdet. På onsdagen föll ett högt träd över en gångväg mot Farstaängen efter att ha knäckts av tyngden från blötsnön. Ingen ska ha kommit till skada. Men flera läsare hörde av sig till Mitt i med frågan – har stadsdelsförvaltningen koll på trädens skick?  Både ja och nej, blev svaret.

– Vi har hur mycket parkvägar som helst i skogsområden. Det är omöjligt för oss att hålla en statusuppdatering på alla träd. Men när vår entreprenör är ute och ser ett träd som är dåligt tar de hand om det. Och när vi får tips kollar vi upp det om det inte är så att trädet står mitt inne i skogen, säger parkansvarige Jan Ekman.

Bara i stadsdelarna Farsta, Skarpnäck och Hägersten-Liljeholmen ska femton träd ha knäckts i samband med snöfallet.

– Blötsnö i stor mängd kan bli en väldig belastning. Det kan fälla fler träd än en storm, hävdar Jan Ekman.

Läget i trafiken var kaotiskt när snön vräkte ner som värst på onsdagen. Mitt i:s fotograf Pekka Pääkkö behövde flera timmar för att ta sig med bil från Hökarängen in till redaktionen i Liljeholmen. På vägen blev han omkörd mitt ute på Örbyleden – av en cyklist!

– Cykelvägarna var inte plogade. Han cyklade lika fort som trafiken gick. Jag körde förbi honom men han lyckades passera mig igen, berättar Pekka Pääkkö.

Internationella Engelska skolan i Gubbängen ställde in lektionerna på onsdagen, enligt Aftonbladet. Inget kontroversiellt beslut med tanke på att många av eleverna brukar åka kollektivt till skolan och de flesta bussar var inställda. Men när Mitt i ringer skolan lägger de locket på.

– Vi kan inte kommentera det, säger kvinnan i luren och lägger på.