Föll till marken – med huvudet före

På platsen där Seija Hirvonen ramlade och slog sig böljar gatstenen upp och ner nästan som vågor.
På platsen där Seija Hirvonen ramlade och slog sig böljar gatstenen upp och ner nästan som vågor.
På väg från apoteket i Farsta centrum snubblade Seija Hirvonen på gatstenen och föll med huvudet före i marken.

Det var andra gången på kort tid som en äldre kvinna skadade sig på ”snubbeltorget”.

För tre veckor sedan skrev Lokaltidningen Mitt i om 79-åriga Barbro Öberg och hennes dramatiska fall på Farsta torg. Hon bröt käken och näsan och fick ligga elva dagar på sjukhus. I artikeln vittnade torgets blomsterhandlare om att besökare brukar snubbla på torgets ojämna gatstenar.

Knappt hade texten publicerats förrän det var dags igen. Den här gången var det 76-åriga Seija Hirvonen som föll och slog sig illa.

– Jag var på väg från apoteket när jag snubblade på en sten som stack upp, berättar hon.

Hon föll framstupa och landade med sidan av ansiktet mot gatstenen. När Mitt i:s fotograf träffar henne nästan en vecka senare är hon fortfarande blå runt ögat.

– Jag blev yr och fick en stor bula. Min son körde mig till sjukhuset. Men de röntgade mig två gånger och det var inget som var brutet, berättar hon.

Nu säger hon att hon mår bra. Men liksom många andra kräver hon att något görs åt torget.

– Jag förstår inte varför de inte kan asfaltera. Det är ju många äldre som går här med rullatorer, ­säger hon.

Nio felanmälningar har gjorts gällande markbeläggningen på torget bara sedan början av april, visar siffror från trafikkontoret. Farsta centrums ägare Atrium Ljungberg hör till kritikerna.

– Vi tycker emellanåt att det tar för lång tid för trafikkontoret att åtgärda problem. Vi har själva erbjudit oss att ta ett större ansvar för de här frågorna men fått kalla handen från staden, säger ­Thomas Levander, centrumchef.

Att ersätta den gamla gatstenen med asfalt är dock ingen bra idé, enligt Thomas Levander.

– Gatsten gör sig bättre i den här miljön. Men det innebär också att den behöver underhållas kontinuerligt så att det inte blir ojämnheter och sänkor där folk snubblar. Varje gång någon gör sig illa är en gång för mycket, säger han.

Sedan den förra artikeln har trafikkontoret jämnat till platsen vid torghandlarna där Barbro Öberg skadade sig. Däremot finns inga planer på att bygga om hela torget. Trafikkontoret menar, liksom Atrium Ljungberg, att det skulle förstöra den unika torgmiljön.

– Det vi skulle kunna titta på är några plana passager tvärsöver torget där man ersätter smågatstenen med större och jämnare plattor. Vi är måna om att torget ska vara tillgängligt för alla, säger ­Susanne Pettersson, enhetschef på trafikkontoret.

Fakta

Gatstenar har legat sedan 1960

Gatstenarna på Farsta torg har legat där sedan centrumet invigdes 1960.

Eftersom torget räknas som allmän plats är det Stockholms stad, genom trafikkontoret, som ansvarar för markytan.

Källa: Trafikkontoret