ANNONS

Föll ur rullstolen – vårdgivare får kritik

Väsbybon Jonny Hall, 76 år, föll ur sin rullstol i samband med att han rehabiliterades för en hjärnblödning. Efter händelsen anmälde han vårdgivaren, som nu får kritik av Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
ANNONS

Det var i maj förra året som Jonny Hall föll ur rullstolen i samband med att han genomgick en rehabilitering efter en hjärnblödning. Olyckan skedde trots att personalen hade informerats angående den höga fallrisken för patienten

– Jag vill inte hänga ut någon individ, utan det är rutinerna jag vill förändra, säger Jonny.

Händelsen inträffade när en kollega till en vårdare erbjöd sig att ”ta över patienten”, när denne skulle ta sin lunchrast. När de två kollegorna talade med varandra tippade rullstolen över och Jonny Hall slog i golvet.

– Jag såg att han var på väg att böja sig framåt och sedan gick det fort. Både jag och dottern hade redan före olyckan sagt att vi tyckte att Jonny, med tanke på fallrisken, skulle ha en plexiglasskiva på rullstolen som skydd, säger Jonnys fru Margareta.

Efter fallet skickades Jonny till Danderyds sjukhus för att genomgå en datormografiundersökning. Resultatet av den visade att han hade drabbats av en ny hjärnblödning.

– Läkarna misstänker att orsaken till hjärnblödningen var att han föll ur rullstolen, säger Margareta.

Enligt vårdgivaren i Upplands Väsby var hög arbetsbelastning och bristande kommunikation mellan personal orsak till händelsen.

IVO anser att de förebyggande åtgärderna gällande fallrisken var bristfälliga. Vidare konstaterar man att det fanns brister gällande dokumentation och att all personal inte hade koll på rutinerna gällande åtgärdsplan vid fallrisk.

Jonny Hall sitter fortfarande i rullstol men är, enligt Margareta, på bättringsvägen.

ANNONS

Vårdgivaren har gjort en lex Maria-anmälan avseende händelsen.

Fakta

Fakta om IVO

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, bildades den 1 juni 2013 och är en statlig myndighet som lyder under regeringen (Socialdepartementet).

IVO utövar tillsyn över hälso- och sjukvård och hälso- och sjukvårdspersonal samt socialtjänst och LSS-verksamhet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.