Nu ska foodcourtens tyngsta meny utkoras

Zeina Mourtada, Dogge Doggelito och Klara Lind ska bedöma maträtter från foodcourten.
Zeina Mourtada, Dogge Doggelito och Klara Lind ska bedöma maträtter från foodcourten.
Hiphop-artisten Dogge Doggelito, matbloggaren Zeina Mourtada och Klara Lind, vinnare av Mästerkocken i TV4.
De utgör kändisjuryn då de bästa rätterna i Kista gallerias food court ska utses i mattävlingen "Sveriges tyngsta meny".

Dagligen serverar ett 20-tal restauranger 6 000 maträtter från stora delar av världen i Kista gallerias food court. Nu ska food courtens bästa rätter utkoras i Kista Gallerias mattävling ”Sveriges tyngsta meny” som går av stapeln nästa fredag, den 27 oktober.

Tävlingen kommer att genomföras inför publik i Kista Gallerias food court. Tre jurygrupper kommer att testa maträtter från menyerna i food courten och utkora vinnande maträtter. Det blir en stammisjury, en kändisjury och en hemlig jury, en sk ”mystery eater”. Maträtterna som ska avsmakas är utvalda av restaurangbesökarna i food courten.

Dogge och Zeina – två av matproffsen

I kändisjuryn ingår hiphop-artisten Dogge Doggelito, matbloggaren Zeina Mourtada, och Klara Lind, vinnare av Mästerkocken i TV4. Det är tre matglada personer med influenser från andra kulturer än enbart den svenska och en stor passion för matlagning. Zeina Mourtada är även känd som lärare på Fryshuset i Husby där hon håller i matlagningskurser. 

– Vi slår ett slag för mångfalden och måltidens betydelse för social gemenskap. Kista är en av Stockholms mest mångkulturella stadsdelar, och food courten med dess smaker och dofter från världens alla hörn är Kistas populäraste mötesplats, berättar Johanna Rydén, centrumchef på Citycon, som driver gallerian.

Biblioteket är också med på ett hörn

Intresse för mat kan även inspirera till läsning, hoppas Stockholms stadsbibliotek som kommer att ha flera bokhyllor i food courten under mattävlingen, hyllor fyllda med böcker från olika kulturer och matområden.

– Vi vill uppmuntra särskilt ensamätande restauranggäster att passa på och låna en bok att snabbläsa under måltiden. Målsättningen är att nå personer som inte läser så mycket böcker i vanliga fall, och göra dem medvetna om att food courten ligger endast ett stenkast från ett av världens bästa bibliotek, Kista bibliotek, säger Birgitta Widlund, samordnare för det rörliga biblioteket vid Stockholms stadsbibliotek.

Fakta

Program "Sveriges tyngsta meny"

Program fredagen den 27 oktober:

11.00 Start av scenprogram, moderator Caroline på scenen och hälsar välkomna

11.15 Stammisjuryn presenteras

11.30 Provsmakning startar

11.45 Caroline intervjuar besökare till food courten

12.00 Resultat av provsmakning presenteras på scenen

12.15 Kändisjuryn presenteras

12.30 Provsmakning startar

12.45 Caroline intervjuar på scenen, restaurangägare och/eller kund

13.00 Resultat av provsmakning presenteras på scenen

13.15 Juryn med ”mystery eaters” presenteras

13.30 Provsmakning startar

13.45 Caroline intervjuar på scenen, restaurangägare och/eller kund

14.00 Resultat av provsmakning presenteras på scenen

Källa: Citycon