Foodtrucks och picknick ska lyfta maten för Stockholms äldre

Så ska pengarna i matlyftet fördelas.
Så ska pengarna i matlyftet fördelas.
Foodtrucks, picknick och restaurangbesök med sällskap. Det var några av förslagen när Stockholms stadsdelar fick ansöka om de totalt 3 miljoner kronor som avsatts till matlyftet för äldre.
Nu har det beslutats hur pengarna ska fördelas.
Fakta

Så fördelas de 3 miljonerna i matlyftet

Så här fördelas pengarna mellan stadsdelarna, som har fått ansöka för specifika projekt.

Bromma: 675 000 kr

Studiecirkel med föreläsningsserie med fokus på mat och måltider, måltidsvän, anordna möjlighet att värma medtagen matlåda eller köpa mat på plats, starta matlagningsträff för seniorer, producera VR-film från en saluhall, personalkostnader för genomförande och uppföljning

Enskede-Årsta-Vantör: 400 000 kr

Food truck-event, smakprovning av frukt och grönt, matlagningsgrupp/studiecirkel, transport av varm/kall mat, minimässa och hälsovecka, utrustning till kök, picknick, sommarutflykt, grupp som promenerar tillsammans till närliggande restaurang.

Farsta: 250 000 kr

Starta upp en caféverksamhet, fyra tematräffar med matkulturella inslag.

Hägersten-Liljeholmen: 400 000 kr

”Soppluncher” i mindre sällskap på två mötesplatser, 1 ggr/vecka som startar i maj månad, dagsutflykter.

Rinkeby-Kista: 200 000 kr

Utbildning för personal och för äldre på aktivitetscenter gällande kost och hälsa, sommarutflykter, annonsering av aktiviteter, personal vid aktiviteter, råvaror till aktiviteter, inventarier till aktivitetscenter.

Skarpnäck: 75 500 kr

Hälsodagar med fyra föreläsningar, skördefest.

Skärholmen: 309 000 kr

Ta emot mindre antal deltagare för gemensam måltid, personal vid aktiviteter, inventarier till lokal, informationsmaterial, matlagningsgrupp för män, matlagningsgrupp för kvinnor.

Spånga-Tensta: 450 000 kr

Måltidsvän, personal följer äldre till matsalen och ger personligt stöd under måltiden. Stöd ges alla dagar i veckan. Studiecirkel för äldre, öppethållande träffpunkter vid högtider, prova på aktiviteter, integrera äldre från andra kulturer, promenadsällskap till restaurang, transport till öppna träffpunkter, ”Sopplunch” i social gemenskap

Södermalm: 35 000 kr

Köpa in surfplattor för att kunna göra digitala inköp av matvaror, matskola.

Älvsjö: 62 000 kr

Måltidsvärdar, ledsagning och transport till Älvsjöträffen.

Hässelby-Vällingby: 250 000 kr

Föreläsningar kring betydelsen av fysisk aktivitet och kost, provsmakning av hälsomeny, anordnande av kulturella och sociala aktiviteter, marknadsföring av aktiviteter.

Totalt: 3 106 500 kr

Källa: Stockholms stad

Den grönblå majoriteten har avsatt 3 miljoner i årets budget till ett matlyft för äldre. Den 18 juni fattade äldrenämnden beslut om hur pengarna ska fördelas mellan stadsdelarna.

– I matlyftet har stadsdelarna fått söka pengar för hur man med hjälp av måltiden kan bryta social isolering av äldre, säger Erik Slottner (KD), äldre- och trygghetsborgarråd.

Målet med matlyftet är att ge äldre bättre måltidsupplevelser och att motverka ofrivillig ensamhet, som bland annat riskerar att leda till psykisk ohälsa, sämre matvanor och nedsatt självkänsla.

Foodtrucks och restaurangbesök

Elva stadsdelar har ansökt om pengar till specifika projekt inom äldreomsorgen, däribland Farsta, Skärholmen, Hägersten-Liljeholmen, Älvsjö och Enskede-Årsta-Vantör. Bland ansökningarna finns bland annat förslag om skördefest och matlagningsgrupper för äldre.

– Stadsdelarna varit otroligt kreativa i sina ansökningar med olika matprojekt som foodtruck-festivaler, måltidsvänner, picknick och att man hämtar upp äldre för att gå på restauranger, säger Erik Slottner (KD).

Matprojekten ska genomföras under 2019.