ANNONS

För 16 miljoner kan du bo som August

Nu kan du bli ägare till huset där August Strindberg bodde på 1890-tal­et. I trädgården växer ett äppelträd som stod där redan på Strindbergs tid.

Pris är 16,5 miljoner kronor och du får räkna med att turistbussar stannar utanför.
ANNONS

Strindberg hyrde det möblerade huset efter separationen från hustrun Siri som han gift sig med 14 år tidigare. I huset hade han en hushållerska. Hyresvärd var Strindbergs vän trädgårdsmästare Carl Sachs som låtit bygga huset som sommarbostad med tillhörande handelsträdgård som då sträckte sig ända ner till Värtan. I trädgården planterade Sachs bland annat äppelträd vars äpplen han sålde på Hötorget. Ett Åkeröträd med glasäpplen, som fanns redan på Strindbergs tid, bär fortfarande frukt i trädgården.

– Strindberg var extra förtjust i Sachs stolthet, glasäppelträdet, med frukter som var de bästa man kunde få tag på, säger Henrik Murray, som bott i huset sedan 1973.

Att kända personer bott i ett hus som ska säljas kan påverka priset. Det tror i alla fall Hans Lind, professor i bygg och fastighetsekonomi på Kungliga tekniska högskolan.

– Ja, jag säger att det höjer priset på samma sätt som priset skulle höjas på en hatt om man fick veta att Strindberg ägt den. Det finns alltid människor som är villiga att lägga pengar på ett hus eller ett föremål ur den aspekten.

Han drar en parallell med auktioner där priset kan trissas upp på föremål som haft en känd ägare.

Henrik Murray, som ska flytta till en lägenhet i Vallentuna, har märkt av intresset för Strindberg.

– På somrarna stannar det till och med turistbussar här utanför, säger han.

Huset på Göta­vägen i Djursholm ser inte riktigt ut som när August Strindberg bodde i det Då var huset rött. Nu är det grönt, har byggts till och fått takkupor.

Henrik Murray tar med Lokaltidningen Mitt i upp till övervåningen som bara var en oinredd vind på 1890-talet förutom ett litet rum på vindens kortsida där Henrik Murray tror att Strindberg även satt och skrev.

ANNONS

Förhållandet med hustrun Siri kapsejsade efter Strindbergs utfall mot henne och kvinnor i allmänhet och Siri började misstänka att maken var vansinnig, skriver Strindbergssällskapet i en biografi. Efter detta flyttade Strindberg till Djursholm och enligt Strindbergssällskapet hade Strindberg då förlorat sin inspiration.

Huset har byggts om en del sedan vintern 1891-1892 då August Strindberg hyrde det, berättar ägaren Henrik Murray.

Fakta

Strindberg skrev i Djursholm

August Strindberg levde 1849 till 1912. Han bodde på Götavägen i Djursholm mellan oktober 1891 och april 1892.

Här skrev han bland annat dikten Laokoon och enaktarna Debet och kredit, Moderskärlek, och Bandet. Han påbörjade Himmelrikets nycklar och ett sagospel om Sankte Per.

Andra kulturpersoner som bott eller bor i Djursholm är Elsa Beskow, Viktor Rydberg, Verner von Heidenstam, Meta Velander, Björn Ulveus och Marie Fredriksson.