För dyrt bygga ett nytt badhus

Här skulle den planerade sim- och idrottshallen ha legat. Nu blir det kontor och industrilokaler i stället
Här skulle den planerade sim- och idrottshallen ha legat. Nu blir det kontor och industrilokaler i stället
Det blir ingen sim- och idrottshall på Skarpnäcksfältet. Renoveringen av Farstabadet blev dyrare än staden hade tänkt sig och nu backar man från planerna.

En fråga om prioriteringar, anser Vänsterpartiet.

Gräsytan vid Horisontvägen på Skarpnäcksfältet, mittemot Skarpnäcks folkhögskola, har legat öde länge nu.

Här har idrottsförvaltningen sedan 2006 haft mark anvisad för att bygga en sim- och idrottshall åt Skarpnäcksborna, som för tillfället är hänvisade till Farstabadet, det lilla Sandsborgsbadet eller privatiserade Högdalsbadet.

Men nu har markanvisningen lämnats tillbaka till exploateringskontoret – i stället ska det bli kontor eller industri på platsen.

Karin Nyholm är ute och går med sin hund i närheten. Hon bor i kvarteret och tycker att det saknas en simhall i Skarpnäck.

– Det behövs något lättillgängligt för ungdomarna som de kan ta sig till utan att vara beroende av skjuts. Min äldsta son var simmare och vi åkte till andra simhallar. Det hade varit bra om det hade funnits en nära, säger hon.

En bit längre bort, på Skarpnäcks sportfält, är Peter Salehi från Kärrtorp ute och går med sonen Leo Cöster. Han tycker att det är synd om det byggs för mycket och har inte direkt saknat en simhall, men säger att det kan bero på att familjen har bil.

– Det hade nog varit mer önskvärt med en simhall närmare om vi inte hade haft det, det är lite krångligt med bussbyten, säger Peter Salehi.

Kommunfullmäktige bestämde redan 2003 att utreda möjligheterna till en sim- och idrottshall i Skarpnäck. Efter att flera arkitektförslag och en kostnadskalkyl tagits fram ansåg Moderaterna att bygget skulle bli för dyrt, men tyckte ändå att det borde bli av om man kunde locka privata investerare.

Sedan dess har Farstabadet renoverats – något som blev betydligt dyrare än beräknat. På kö står tre andra simhallar.

Så när exploateringskontoret för några veckor sedan frågade idrottsförvaltningen om man tänkte bygga en simhall på den anvisade marken blev svaret nej.

Frågan har inte varit uppe i idrottsnämnden, men Billy Östh (M), ledamot och tidigare ordförande i Skarpnäcks stadsdelsnämnd, tycker att beslutet är riktigt.

– Vi renoverar ett antal bad för flera hundra miljoner och att i det läget bygga en simhall är inte seriöst, säger han.

Moderaterna poängterar dessutom att Skarpnäck numera har Sprallenhallen, som flyttades från Skanstull och nu står på Skarpnäcks sportfält.

Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna är kritiska och menar att Sprallenhallen inte räcker för att täcka behovet av idrottsanläggningar.

– Vi undrar vart man ska gå och träna och simma eftersom det är brist på sådana möjligheter här i Skarpnäck. Vi tycker inte att det är för dyrt. Vi budgeterar varje år för att bygget ska komma i gång, säger Alexandra Mattsson (V), ­ledamot i stadsdelsnämnden.

Oppositionspartierna är dessutom kritiska till att ärendet inte har varit uppe i idrottsnämnden så att alla partier kunnat vara med och rösta.

Men det här är inget ärende för nämnden, menar Billy Östh.

– Det är ingen nämndfråga att en markanvisning lämnas till­baka, det sker automatiskt, säger han.