ANNONS

För få elever – nu lägger gymnasiet ner

Till hösten lägger skolan ner.
Till hösten lägger skolan ner.
ANNONS

Säkerhetsgymnasiet i Kista har drivits av Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd (BYA) sedan 2003.

Skolan har dock haft svårt att få elever och till hösten sökte bara 31 elever till de 55 platserna. Därför har man bestämt sig för att avveckla skolan. Inga nya elever tas in till hösten, men tvåorna och treorna kommer få gå klart.

– Det är ledsamt att lägga ner då detta har varit en lyckad satsning och gett många ungdomar fasta arbeten efter examen, säger Martin Bjurhem, VD på Säkerhetsgymnasiet.

En av orsakerna till elevtappet tror han är att yrkesprogrammen sedan gymnasiereformen 2011 inte längre är yrkesförberedande vilket avskräcker många. Inriktningen mot väktaryrket som Säkerhetsgymnasiet haft, infördes då även på barn- och fritidsprogrammet, vilket lockade vissa elever.

På Säkerhetsgymnasiet fick man inte heller möjlighet att fortsätta plocka delar av teknikkurserna efter reformen, utan var tvungna att ta in alla teknikkurser. Därmed fick man skippa kurser som etik och psykologi, vilket också kan ha bidragit till att färre sökt.

– Vi blev offer i det nya systemet tyvärr. Samtidigt har vi börjat samarbeta med ett 25-tal skolor så vi får lägga vår tid och energi på det istället för att driva egen skola, säger han.

Man kommer dock behålla lokalerna i Kista och fortsätta med sin vuxenutbildning.

Fakta

Bara en skola fyller alla platser

Gymnasieskolor i Rinkeby-Kista stadsdel:

Säkerhetsgymnasiet: Huvudman är Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd (BYA). Erbjuder El- och energiprogrammet. Till hösten sökte 31 elever till de 55 platserna. Skolan ska dock avvecklas och tar inte in nya elever från och med i höst.

Stockholms byggtekniska gymnasium: Drivs i kommunal regi. Erbjuder tre olika utbildningar: VVS – och fastighetsprogrammet, lärling (5 platser, 3 antagna), VVS – och fastighetsprogrammet, inriktning fastighet (3 platser, ingen antagen), VVS – och fastighetsprogrammet inriktning VVS (10 platser, 10 antagna).

Stockholm Science and Innovation School (SSIS): Drivs i kommunal regi. Erbjuder Teknikprogrammet. Har fyllt upp alla 64 platser inför hösten. En elev står som reserv.

Källa: Gymnasieantagningen i Stockholms län
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.