För få elever – nu läggs skolan ner

JB-gymnasiet i Åkersberga läggs ner.

Skälet: för få elever och att ingen velat köpa skolan.

I fredags kallades de drygt 90 eleverna på JB-gymnasiet till skolans matsal för att informeras om att deras skola läggs ner.

Anledningen är att ägaren, en av landets största friskolekoncerner, avvecklar sin skolverksamhet. I torsdags bekräftade JB-Eduaction att man upphör att driva grund- och gymnasieskolor. Orsaken, enligt ett pressmeddelande, är de senaste årens minskade elevunderlag.

Nya ägare har hittats till JB-gymnasierna i Liljeholmen, Sundbyberg och Nacka.

Men gymnasiet i Åkersberga ville ingen köpa. Enligt JB finns däremot överenskommelser att eleverna ska få plats i andra skolor.

– Det verkar inte vara så allvarligt för våra elever. De blir inte ställda på bar backe, utan det finns lösningar. Men vi som kommun har inte varit med i planläggningen, utan det har friskolorna skött själva, säger Björn Moe, chef för Kultur- och utbildningsförvaltningen.

JB Education ägs av kapitalfonden Axcel med huvudsäte i Danmark.

– På grund av ändrade marknadsförutsättningar har JB Education 50 procent lägre elevunderlag än för två år sedan. Det har lett till en överkapacitet, säger Vilhelm Sundström, styrelseledamot i JB Education i ett pressmeddelande.

Detta är andra gången ett gymnasium läggs ned i Österåker – 2011 gick RHS-gymnasiet i konkurs.

De blir inte ställda på bar backe, utan det finns lösningar.