ANNONS

För få snöröjare fanns att sätta in

På Esplanaden var underlaget dåligt snöröjt på fredagen.
På Esplanaden var underlaget dåligt snöröjt på fredagen.
Sturegatan korsningen Stationsgatan vid 17.30-tiden i onsdags. Två bussar fastnade och passagerarna fick hoppa av.läsarbild
Sturegatan korsningen Stationsgatan vid 17.30-tiden i onsdags. Två bussar fastnade och passagerarna fick hoppa av.läsarbild
Upphandlingen strulade – nu står Sundbyberg utan entreprenör för snöröjning. När snön vräkte ner var beredskapen därför halverad.

– Det blev besvärligare att hinna med, säger ­Mikael Jonsson, drift­ansvarig på kommunen.
ANNONS

Hela länet lamslogs av snökaoset förra veckan. Människor snöade in, vägar stängdes av och tåg-, buss- och flygtrafik ställdes in.

I Sundbyberg blev det extra svårt att hinna med att röja undan snön. Kommunens nio maskiner för plogning och snöröjning får i normala fall förstärkning från en entreprenör när stora mängder snö kommer. Men den upphandlingen har överklagats.

– Det gjorde ju det svårare för mig att sätta in insatser snabbt där det behövdes. Vi hamnade efter. Inte katastrof-efter, men med en entreprenör hade antalet maskiner hade varit dubbelt så många. Det blev besvärligare att hinna med, säger Mikael Jonsson, driftansvarig på kommunens miljö- och stadsbyggnadsförvaltning.

– Med rådande omständigheter gick det bra. Busstrafiken fungerade bra och huvudgatorna kunde röjas. Entreprenören är ett komplement till kommunens styrka, men det gör ju att man blir klar snabbare, säger Mikael Jonsson.

Har det hänt förr att man står utan entreprenör när snön kommer?

– Nej, det här är första gången.

Vad händer om det kommer mer snö?

– Då fortsätter vi jobba. Jag kan inte oroa mig för det, det ändå jag kan göra är att jobba med de resurser vi har, säger Mikael Jonsson.

Kommunens upphandling för vintervägsunderhåll är en strulig historia. Den 2 oktober tilldelade Sundbybergs stad entreprenören SBE trädgårdsservice (SBE) uppdraget att ta hand om snöröjningen då de lämnat det lägsta anbudet, 2 405 000 kronor.

ANNONS

Men den konkurrerande entreprenören Leo Söderberg AB (LSAB), vars anbud låg på 2 746 750 kronor, överklagade beslutet till Förvaltningsrätten med motiveringen att SBE inte lämnat sitt anbud i tid.

Anbuden skulle vara kommunen tillhanda senast klockan 15.00 den 24 september. Men enligt en anteckning från receptionspersonalen emottogs SBE:s anbud först 15.06, alltså sex minuter för sent för att räknas in i budgivningen.

Förvaltningsrätten gick på LSAB:s linje och ogiltigförklarade SBE:s anbud. Det överklagades i sin tur av SBE till Kammarrätten. Enligt SBE hade deras ombud varit i receptionen prick klockan 15 för att lämna anbudet, men receptionspersonalen pratade i telefon och ärendet fick vänta.

Den 30 november kom domen i Kammarrätten med beslut om en omprövning i Förvaltningsrätten. Där kan striden mellan entreprenörerna dröja flera veckor till.

– Tyvärr drar rättsprocesser ut på tiden. Men att leverantörer överklagar är inte direkt ovanligt, de är måna om att få till ett avtal, säger kommunens upphandlingschef Mårten Qwist.

Nu är planen att få till ett ”akutkontrakt” med en ny entreprenör för att ha beredskap till julhelgen.

Kan man börja upphandlingen tidigare nästa gång så att allt blir klart i tid?

– Ja, det kan vara önskvärt, ­säger Mårten Qwist.