Se upp för hästar vid motorvägen

Nu är hästarna i arbete i vägrenen.
Nu är hästarna i arbete i vägrenen.
Boyar, Carltex och Camzita står för slitet när kommunen ska slå gräset längs med E4. De tre nordsvenska hästarna påbörjade arbetet i måndags och är klarar till eftermiddagen.

Upplands Väsby kommun och Järva trädgårdscenter slår ängarna utmed E4 för tredje året i rad. Syftet är att främja den biologiska mångfalden och skapa så kallade spridningkorridorer.  Spridningskorridorer innebär sammanhängande ängsytor där fjärilar, humlor och byn lätt kan förflytta sig.

– Det är bara lite putsning kvar så på eftermiddagen kommer det stå färdigt, säger Nils Odém, stadsträdgårdsmästare Upplands Väsby kommun.

Arbetet görs med de nordsvenska hästarna Boyar, Carltex och Camzita som får dra en slåtterbalk. Ängar i Stora Wäsby barockpark, vägrenen utmed E4 och flera fornlämningsområden ska slås under sommaren.

Att arbete nära motorvägen är inget problem för hästarna.

– Det går alldeles utmärkt, säger Nils Odén.

Gräset samlas ihop med en räfsa som också dras av en häst. Det mesta gräset körs bort men en del hässjas, alltså hängs upp för torkning. Varje år skapas en berättande skulptur av det torkade höet vid E4. Vad årets skulptur föreställer är ännu hemligt men under eftermiddagens kommer den stå klar.