ANNONS

För hög musik fick granne att se svart

En man på Kungsholmen fick nog av grannens höga musik. I stället för att diskutera saken trängde han sig in och tog till nävarna.
ANNONS

En kväll i september rann bägaren över för den 63-årige mannen. Han hade länge stört sig på musiken från grannen två våningar ner – musik så hög att den enligt 63-åringen fick fönsterrutorna att darra.

Tillsammans med sin fru gick han ner för att prata med grannen, en man i 25-årsåldern. Denne satt med en kompis och drack öl. Han har i förhör medgett att han hade musiken på hög volym, men att det borde vara okej då klockan inte var så mycket.

När han öppnade dörren tog det bara sekunder innan 63-åringen tog sig förbi sin förvånade hustru och gick till attack.

Enligt åtalet i Stockholms tingsrätt trängde han sig in i lägenheten, slog till 25-åringen ansiktet och rev sönder hans skjorta.

Själv förklarar 63-åringen i förhör att ”det svartnade”.

Bråket avbröts av en tredje granne som lyckades sära de två männen åt. 25-åringen gjorde en polisanmälan och nu har 63-åringen åtalats för hemfridsbrott och misshandel.

Enligt en undersökning från Sveriges bostadsrättscentrum (SBC) är hög musik det vi stör oss mest på hos våra grannar, följt av fester och röklukt.

Många fastighetsägare anlitar störningsjourer som ska ta tag i konflikter innan de går överstyr.

– Vi får in klagomål på allt från högljudda fester till hundar som skäller. Det brukar vara fler som hör av sig under lönehelger och andra storhelger, säger Jonas Rodén på Svenska störningsjouren.

ANNONS

När någon klagar åker två ombudsmän ut och undersöker saken på plats. Att de är två är ingen slump eftersom det finns en risk för att de kan råka ut för hot och våld.

Vad gör ni när ni kommer till huset?

– Vi lyssnar först ute på gården och i trapphuset och sedan från den granne som kommit med klagomålet. Om vi tycker att det är störande kan vi ringa på och be den som stör att sänka volymen.

Om problemet inte löser sig kan störningsjouren driva processen vidare åt fastighetsägaren. Åtgärderna kan sträcka sig från varningsbrev till polisanmälan och avhysning.

Fakta

Fler grannbråk

I september dömdes en man för bland annat ofredande efter att ha slagit med en kofot på grannarnas dörr samt ringt 350 gånger och klagat på ljud från deras lägenhet.

Två månader senare dömdes en äldre man för att ha tagit grannpojken i örat när denne inte stängt hissgrinden.

Källa: Stockholms tingsrätt