ANNONS

8 000 för 30 kvadrat mot Huddingevägen

Anna Märtha Johansson.
Anna Märtha Johansson.
Utsikten från Anna-Märthas nya rum.
Utsikten från Anna-Märthas nya rum.
Anna-Märtha trivs med omgivningen på korttidsboendet. Utsikten byts nu mot Huddingevägen.
Anna-Märtha trivs med omgivningen på korttidsboendet. Utsikten byts nu mot Huddingevägen.
Anna-Märtha Johansson har amputerat bägge benen. Med kort varsel tvingas hon nu flytta till ett litet rum med utsikt mot Huddingevägen. Pensionen täcker knappt hyran på 8 000 kronor.
ANNONS

På kort tid har Huddingebon Anna-Märtha Johansson, 85, fått amputera båda sina ben. Sedan dess har hon vistats på ett korttidsboende i Skogås, eftersom hon behöver hjälp med vardagsbestyr som att ta sig mellan säng och rullstol.

Bara någon vecka efter att Anna-Märtha kommit fram till att hon inte kände sig trygg med att flytta hem igen fick dottern Pia ett samtal på mobiltelefonen. Anna-Märtha hade blivit erbjuden ett rum på ett permanent äldreboende i Stuvsta.

– De hade sagt att det kunde ta upp till tre månader innan man blev erbjuden en plats, men allt gick blixtsnabbt. Jag stod ute och väntade på en taxi när de ringde och sa ska ni ha det här rummet eller inte? Ni kan inte tacka nej för då skickar vi hem henne, säger Pia Lindh.

Går back varje månad

Tre dagar fick Pia och Anna-Märtha på sig att svara om de ville ha rummet eller inte. Hyran för det 30 kvadratmeter stora rummet ligger på 8 000 kronor, vilket varken inkluderar mat eller service. Första hyran skulle betalas omgående, trots att Anna-Märtha inte hade möjlighet att hinna flytta in.

– Hennes pension kommer inte att räcka till, och eftersom hon inte har hunnit sälja sin egen lägenhet än betalar hon nu dubbelt. Det känns så sorgligt att hon ska behöva ta ut pengar från banken för att betala för något hon egentligen inte vill ha, säger Pia Lindh.

Anna-Märtha får nöja sig med utsikten mot Huddingevägen för 8000 i månaden.

Rummet, som Anna-Märtha alltså tvingats tacka ja till, har utsikt mot den hårt trafikerade Huddingevägen. Trafiken hörs tydligt inifrån rummet även när fönstren är stängda.

ANNONS

Det sorgligaste är att min mamma inte kommer att ha någon att prata med

I hyresberäkningen ingår bland annat tillgång till gemensamhetslokaler, men de kommer ändå inte att komma Anna-Märtha tillgodo, menar dottern.

– Det finns en matsal och ett litet tv-rum, men där kommer inte min mamma att kunna vara, i och med att de flesta som bor där är dementa och är i sin egen värld. Det sorgligaste är att min mamma, som är helt klar i huvudet, inte kommer att ha någon att prata med. Hon kommer bara att sitta på sitt rum och se bilarna på Huddingevägen. Personalen där är säkert jättebra, men jag tycker så synd om våra gamla som inte har något val över huvud taget, säger Pia Lindh.

Enligt Helena Reuterham, enhetschef på kommunens biståndskansli, är det enda de kan göra för att underlätta för de äldre att informera om vilka regler som gäller i god tid.

– När man beviljas ett permanent äldreboende och vistas på korttidsboende har man inte någon möjlighet att tacka nej till en erbjuden plats. Det går vi alltid ut med i samband med att man får ett beslut om placering på äldreboende, säger Helena Reuterham.

Kan man inte åtminstone få några veckors varsel före inflytt?

– Nej. När det är ett äldreboende är det alltid inflytt omgående, det är inte som en vanlig lägenhet.

ANNONS