”För många barn tas in”

Johannes som går i ettan på Lovisedalsskolan trivs, men pappa Andreas Lörinc tycker att det är för trångt i skolans lokaler.
Johannes som går i ettan på Lovisedalsskolan trivs, men pappa Andreas Lörinc tycker att det är för trångt i skolans lokaler.
På Lovisedalsskolan ­vällde barnen in när ­Uthamra byggdes. Nu tycker föräldrar att det räcker.

– Det blir en stökig ­miljö, säger Andreas ­Lörinc, pappa till tre barn på skolan.

Strax före åtta på morgonen är det full fart på parkeringen utanför Lovisedalsskolan. Nästan varenda bil som kommer körande på vägen från Uthamrahållet svänger in mot skolan.

– Jag har haft tre barn som har gått på den här skolan, den har alltid varit populär, säger Andreas Lörinc som lämnar sonen Johannes som går i första klass.

Lovisedalsskolan är en av de skolor i södra Vallentuna där trycket är som allra högst.

– Den här skolan är byggd för att vara en tvåparallellig skola, med två klasser i varje årskurs. Men i flera årskurser har vi tre klasser. Nu har vi fem klasser mer än vad vi är byggda för, säger Marie Görling, administrativ chef på skolan.

Det byggs i hela södra Vallentuna. Men i Lovisedalsskolans upptagningsområde har det blivit ännu fler barn än väntat sedan det nya villaområdet Uthamra strand stod klart.

– När Uthamra strand byggdes trodde man att unga barnfamiljer inte skulle ha råd att flytta in där. Men i stället flyttade bara barnfamiljer in, säger Marie Görling.

Skolan har i etapper planerat om i lokalerna för att få in barnen. Till hösten minskar man på förskolan för att få in en extra förskoleklass.

Men alla barn som kommer till Lovisedal är inte från upptagningsområdet. Enligt siffror från kommunen som Lokaltidningen Mitt i gått igenom har Lovisedalsskolan från 2010 till 2015 konstant tagit emot fler barn än de som bor i upptagningsområdet. Enligt rektor Erika Steorn har det med förskoleverksamheten på skolan att göra:

– Jag har svårt att stå för att hänvisa barn som går på vår förskola någon annanstans.

Andreas Lörinc tycker dock att skolan tar in för många barn.

– De tar in fler barn än vad det finns plats för och de har ingen plan för hur det ska lösas, säger han.

Varken Erika Steorn eller Marie Görling tycker att det höga trycket på skolan har påverkat arbetsron.

I Kårstaskolan längst norrut i Vallentuna kommun råder den totalt motsatta situationen. Här väntar man på att bostadsbyggandet ska komma igång så att elevunderlaget ökar.

– Vi har lokaler för fler barn än de vi har, och lokalerna kostar. På så vis blir det större kostnad per plats, säger Esa Kouri, rektor.

Men trots att elevunderlaget tryter menar han att skolan är viktig för hela bygden.

– Den här skolan är oerhört betydelsefull, den är mer än en skola. Den är en samlingsplats för lokalbefolkningen, bland annat med biblioteket som vi har här. Kårstaskolan är en samlande kraft.

En annan skola som eleverna ratar är Ekebyskolan i centrala Vallentuna. Hit söker konstant färre elever än vad som bor i området.

– De delas väl upp på de andra skolorna runtomkring. Vi har stor kundnöjdhet bland eleverna här, säger Gerd Hansson, arbetslagsledare för F-4 på Ekebyskolan.

Fakta

Här börjar 492 sexåringar i höst

Bällstabergsskolan: 69

Lovisedalsskolan: 66

Ekebyskolan: 58

Hammarbacken: 50

Ormstaskolan: 46

Gustav Vasaskolan: 41

Karlbergsskolan: 40

Karbyskolan: 38

Hjälmstaskolan: 27

Vittra: 21

Kårstaskolan: 14

Övrigt, ospecificerat: 8

Vallentuna internationella montesori: 7

Utanför kommunen: 7

Källa: Vallentuna kommun