Förra året kom det ut fler nybyggda lägenheter på Stockholms bostadsmarknad än på 50 år. Samtidigt pressades hushållens ekonomi av inflationen. Hyresnivåerna i nyproduktionen blev ett hinder för allt fler.

Plötsligt fanns lägenheter som inte gick att hyra ut.

– Det var ett delvis nytt fenomen på hyresmarknaden. För nyproducerade smålägenheter i mindre centrala lägen fanns det ibland inga intresserade överhuvudtaget, trots att vi annonserade flera gånger, säger Christer Edfeldt, vd för Bostad Stockholm.

Han tolkar det som en bristande betalningsvilja i kombination med ett stort utbud av liknande lägenheter.

För den som klarar inkomstkraven och accepterar att bo en bit ut från stan krävs det i dag inte någon kötid alls på flera platser. Att tacka ja innebär samtidigt att man förlorar sin ihopsparade kötid, vilket gör att många som köat lite längre tvekar.

Väntar på något billigare

– Frågan kan uppstå om det är bättre att vänta och fortsätta bo i andra hand tills det dyker upp något billigare och närmare stan, säger Christer Edfeldt.

Även om efterfrågan nu har börjat vakna till liv igen går det fortfarande att få ett hyreskontrakt i Spånga, Botkyrka eller Tyresö med bara några veckors kötid.

Emelie Nilsson har kommit ner i bostadskostnad, trots hög månadshyra i nybyggda  Bromstensstaden.

Emelie Nilsson har kommit ner i bostadskostnad, trots hög månadshyra i nybyggda Bromstensstaden.

Petter Beckman

– Jag köade inte mer än en månad, berättar trebarnsmamman Emelie Nilsson, som i somras flyttade in i en kompakt, nybyggd fyrarummare i Bromstensstaden med en hyra på 17 500 kronor i månaden.

För henne blir hyran ändå klart lägre än månadskostnaden för den bostadsrätt hon tidigare ägde i samma område.

Samma sak för Nilson Ocampo, som har kommit ner flera tusenlappar i månaden jämfört med sin tidigare bostadsrätt i Akalla.

Nilson Ocampo har gjort en vinst genom att hyra istället för att äga sin bostad.

Nilson Ocampo har gjort en vinst genom att hyra istället för att äga sin bostad.

Petter Beckman

– Nu kan jag i stället spara pengarna för att så småningom kunna köpa en villa när det blir dags att få barn, säger han.

14 000 inte så farligt

För Diana Lideborg, som just flyttat till Bromsten från Uppsala, kändes inte hyran runt 14 000 så farlig.

– Inte om man är två som delar på det. Och vi betalade ganska mycket i nyproduktion i Uppsala också, säger hon.

På bostadsföretaget Juli Living, som äger en del av de nya lägenheterna i Bromstensstaden tänker man långsiktigt.

– Vi har absolut märkt av att det tagit längre tid att hitta hyresgäster, särskilt till större lägenheter i mindre attraktiva lägen, säger Nasim Chowdhury, asset manager hos moderbolaget Nrep.

Nasim Chowdhury, Asset manager på fastighetsbolaget Nrep.

Nasim Chowdhury, Asset manager på fastighetsbolaget Nrep.

Pressbild

Ibland har nya lägenheter stått tomma i upp till fem, sex månader, berättar han. Då har man trappat upp marknadsföringen och testat alternativa förmedlingsvägar. I ett fall, i Slagsta strand, har man gett hyresrabatter under första året.

– Men vad jag vet har vi inte behövt sänka vare sig inkomstkraven eller hyresnivåerna. Vi tror på hyresrättsmarknaden, särskilt som flera andra aktörer har pausat sitt byggande. Bostäder kommer alltid att behövas, säger Nasim Chowdhury.