ANNONS

Ny dom för minderårige lyxbilstjuven

Den minderårige lyxbilstjuven har dömts igen.
Den minderårige lyxbilstjuven har dömts igen.
Den minderårige lyxbilstjuven från västra Stockholm har återigen dömts för bland annat bilstöld.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i har vid åtskilliga tillfällen skrivit om den så kallade lyxbilstjuven, en minderårig pojke som har misstänkts och även dömts för att ha stulit bilar främst i västra Stockholm och Järfälla. Han har också kört runt i västerort på ett vårdslöst sätt i de dyra bilarna.

Nu har han dömts igen. Denna gång för bland annat grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel, grovt olovligt brukande och grov olovlig körning. Straffet blir, enligt tingsrättens dom, sex månaders sluten ungdomsvård.

Pojken tog sig bland annat in i hyrbilsbolaget Hertz lokaler i city och stal en Volvo värd 800 000 kronor, och i Jordbro i Haninge stal han en Porsche värd 600 000 kronor. Brotten skedde i somras.

Åklagaren Ingrid Viklund argumenterade för att han skulle dömas för grovt häleri i stället för olovligt brukande.

– Jag argumenterade för att det fanns ett tillägnelseuppsåt, att avsikten har varit att använda bilen mer än för något enstaka tillfälle. De flesta bilar har falskskyltats och det tyder på att det fanns tillägnelseuppsåt, menar hon.

Körde runt med falskskyltade stulna bilar

Men försvaret menade att bilarna användes för att sedan dumpas, och att syftet med att falskskylta bilarna var att komma undan polisen under de tillfällen som bilarna körts.

Pojken frias på flera punkter. Ingrid Viklund har ännu inte bestämt sig för om hon ska överklaga domen eller inte.

ANNONS

– Jag ska sätta mig in i domen och analysera några delar för att se om jag tycker att hovrätten ska titta på det här eller om jag nöjer mig, säger hon.

Läs mer om lyxbilstjuven

1. Så säger ansvarig på ungdomshemmet från vilket pojken har rymt flera gånger:

2. Därför kan socialtjänsten inte göra mer:

3. På grund av detta dömer inte tingsrätten till fängelse:

ANNONS