Nu är det dags att söka skola till nästa läsår, 2023-2024. Det gäller alla som ska börja förskoleklass till hösten, eller välja årskurs 4–5 eller 6–9, på Värmdö kommuns egna skolor. Friskolorna har egna köer, med egna söksystem.

Vik och Ekedal poppis

Gör man inget val placeras man automatiskt i den kommunala skola som ligger närmast där man bor.

Det är inte några särskilt stora kullar som ska börja förskoleklass i höst, enligt Carmen Blom, utbildningschef i Värmdö, så kommunen räknar med att ha plats för alla med den kapacitet som finns.

– I mars när vi har fått in alla ansökningar vet vi hur det ser ut, då ser vi var vi kan utöka med fler elever, och var det är stopp, säger hon.

Mest populära för att börja i förskoleklass, med flest sökande förra året, var Viks skola och Ekedalsskolan. De kommer att ha svårt att utöka med fler grupper i år.

Ekedalsskolan.

Ekedalsskolan.

Eva Tonström

– Andra skolor kommer behöva ha beredskap om det behövs fler klasser, till exempel Hemmesta och Ösby. Det måste ju finnas plats för ytterligare en klass hela vägen upp i alla årskurser, man kan inte bara lösa det genom att utöka med en klass första året.

Ösbyskolan.

Ösbyskolan.

Eva Tonström

Vill minimera skolbyten

Skolorna har olika upptagningsområden och olika möjlighet att ta emot elever, så det går inte att jämföra dem rakt av när det kommer till söktryck, enligt Carmen Blom.

– I dag är det väldigt många olika varianter av årskursindelning på Värmdös skolor, som man kan välja mellan. Vi har fått i uppdrag från politiken under mandatperioden att se över skolorganisationen, om vi kanske ska ändra något så att vi kan minimera antalet skolbyten. Det är kännbart för en elev att byta skola många gånger.

Om det är fler sökande än platser på en skola får elever som bor närmast skolan förtur – övriga placeras då istället på den kommunala skola som ligger närmast hemmet.

Man kan förlora rätten till skolskjuts om man väljer en annan skola än den som ligger närmast hemmet, om det innebär en merkostnad för kommunen (läs förklaring i faktaruta).

Man kan söka skola till och med 5 februari.