ANNONS

Se upp för… Se ner för grodor

Nu är grodorna på väg(arna) till Danderyds sjöar.
Nu är grodorna på väg(arna) till Danderyds sjöar.
Nu är det hög tid för grodorna att ta sig ner till sjöarna. Många grodor korsar vägar och riskerar att bli överkörda.
ANNONS

Nu börjar grodvandringen till Danderyds sjöar. För grodorna eller paddorna är detta en hektiskt tid. Både för det naturliga, att föra släktet vidare genom att hitta en partner, och för att många grodor blir överkörda på vägarna.

– Kör försiktigt! Gå ut på en grodräddarpromenad och hjälp dem över vägen vid behov, säger Eivor Niklasson på naturskyddsföreningen i Danderyd.

Däremot har det synts till färre paddor på de senaste tre-fyra åren och Eivor är oroad.

– Något har hänt och vi vet inte vad. Förr om åren fick man kryssa med bilen för att undvika att köra på grodorna. De senaste åren har nästan inte en enda groda påträffats, säger Eivor.

Vid Danderyds tre sjöar, Ekebysjön, Ösbysjön och Nora träsk har det tidigare varit så pass grodtätt att Naturskyddsföreningen och kommunen satte upp varningsskyltar. Nu står experterna utan vetskap vad som ligger bakom den negativa trenden.

– Vi har frågat experter på området men de vet inte vad det kan bero på att det är så få grodor. En förklaring skulle kunna vara de kalla vårarna men då skulle grodvandringen bara skjutits upp vilket inte heller har hänt, säger Eivor.

Om grodorna dyker upp i år sker vandringen i skymningen under varma och fuktiga kvällar. Håll utkik efter ”Varning för grodor”-skyltarna.

 

ANNONS