För Rami Pudros är varje dag en Kanelbullens dag

Rami Pudros med sina kanelbullar.
Rami Pudros med sina kanelbullar.
När bagaren Rami Pudros kom till Sverige för sex år sedan hade han aldrig sett en kanelbulle.

Vid första tuggan blev han frälst – nu äter han en om dagen året runt.

På Kanelbullens dag är det många som firar med honom.

På fredag firas Kanelbullens dag och bagerier och konditorer rustar för rusning. Ritas konditori i Bredäng började förberedelserna i förra veckan.

– Vanliga dagar säljer vi mellan 20 och 25 stycken. På Kanelbullens dag brukar vi sälja mellan 200 och 400. På eftermiddagen när folk kommer från jobbet brukar det bli kö, säger Rami Pudros, bagare och konditor.

Sammanlagt bakar konditoriet ett 1 000-tal bullar, eftersom man även levererar till ett kafé.

Rami Pudros åt sin första kanelbulle för sex år sedan. Han kommer från Irak och hade ingen aning om att denna bulle existerade.

– Den var jättegod. Och sedan dess har jag hunnit baka en hel del bullar, säger han.

I början verkade det svårt, men han lärde sig. Just i år är det inte Rami Pudros som bakar kanelbullarna, men han fortsätter att äta.

– Jag ber dem lägga undan en varje dag som inte säljs. Den är till mig, säger han.

Alla bagare har sitt eget recept. På konditori Lyran i Bredäng gör man olika varianter.

– Vi bakar kanelbullar och kardemummabullar men det kan bli annat också, säger David Agerstig, eventansvarig.

Blir det fler kunder på Kanelbullens dag?

– Det blir alltid lite mer folk när det är en speciell dag.

Sveriges bagare & konditorer AB är en branschorganisation för bageribranschen i landet och här märks betydelsen av dagen rejält.

– Det är branschens nationaldag. Då säljs det enorma mängder kanelbullar, men dagen är också ett sätt att bevara en svensk tradition, säger organisationens vd Martin Lundell.

Hur många det säljs just den dagen är det ingen som håller räkningen på.

– Det är ett oräkneligt antal. Det blir ett väldigt stort uppsving. De flesta företag satsar extra. Den dagen är min telefon tyst, för det finns ingen bagare i landet som har tid att ringa mig. De är fullt upptagna med att baka bullar.

Fakta

Kanel vanligast som matkrydda

Fler män än kvinnor har arbetsgivare som bjuder på kanelbulle på fredag.

Kanelbullen har funnits sedan 1920-talet.

Kanelbullens dag instiftades 1999 av Hembakningsrådet.

De flesta länder använder främst kanel i mat.

Källa: Sveriges bagare & konditorer AB