För svårt att välja hemtjänst för äldre

Allt fler på Lidingö väljer privat hemtjänst. Men kommunen måste göra det lättare för de äldre att jämföra omsorg, enligt de revisorer som granskat verksamheten.

För tre år sedan servade privata företag sex procent av de Lidingöbor som behöver hemtjänst. Förra året hade den siffran ökat till 20 procent. Och nya företag anmäler hela tiden sitt intresse för att utföra hemtjänst på ön. I slutet av förra året fanns tolv privata hemtjänstföretag. Ett av dem är Carritas som förra året ökade antalet kunder från fyra till arton.

– Vi är redan verksamma på andra sidan bron och vår vd är Lidingöbo, så därför känns det naturligt att vi även ska finnas här, säger Carina Öberg som är vd-assistent på Carritas.

Företaget presenteras på kommunens hemsida, men enligt Carina Öberg är det mest via ”mun-mot-mun-metoden” som företaget får nya kunder. Vissa har också hittat till dem via deras presentationsbroschyr som finns i stadshuset.

Och när företaget Ernst & Young nyligen granskade valfriheten inom hemtjänsten var möjligheten att jämföra olika utförare en punkt de tyckte att kommunen måste förbättra.

Som det nu är hänvisas de äldre till Socialstyrelsens äldreguide, och det räcker inte anser revisorerna.

Lidingö stad ska nu ta fram en tjänst till hemsidan där man ska kunna jämföra utförare inom hemtjänst och vård- och omsorgsboenden på ungefär samma sätt som man i dag kan jämföra barnomsorg.

– Information är ju själva grundförutsättningen för att kunna göra ett aktivt val. Jag tycker inte att vi har haft dålig information, men det finns förbättringspotential, säger Jessica Nyberg (KD) ordförande i äldre- och handikappnämnden.

När det gäller möjligheten till omval vill Lidingö stad informera mer via media, och via fakturor som går ut till kunderna.

Städ- och hemtjänstföretaget Sotto vento group är ett annat av de företag som säljer hemtjänst på Lidingö. De välkomnar ett enklare sätt att synas, som komplement till de nuvarande kanalerna, som till exempel internet.

– Jag tror att många inte hittar oss när de letar på nätet eftersom de letar efter ett företagsnamn med till exempel ordet ”omsorg” i, säger vd:n Sam Sanfratello.

Fakta

12 företag

Följande privata hemtjänstföretag finns på Lidingö:

Akta Assistans, Andisa Care, Anneli & Ritwa Lidingö hemtjänst, Carritas Proffs Assistans, Clementia, Enklare vardag Sverige, Legevisitten, Lidingö stad, Marja Witt Hushållsnära Tjänster, Sotto Vento group, 08 Hemtjänst, Svanen Hemtjänst.