För vågat med en skywalk på taket

Idén om att erbjuda folk skyhöga promenader på taket till Victoria Tower fick bakslag av politikerna. En skywalk skulle förstöra det prisade utseendet på byggnaden, menar de.

Från hotellets sida hade man hoppats på ett ja.

Det är Peak experience som ansökt om att få installera en stålkonstruktion på Victoria Towers tak – ett fallskyddssystem för en skywalk.

De vill erbjuda hotellets gäster och besökare en upplevelse på hög höjd, där man står och upplever utsikten endast ett steg från luften. Så kallade skywalks finns inte på så många platser i världen i dag, och initiativtagarna menar att en skywalk i Kista skulle locka äventyrliga turister från hela världen.

I förra veckan röstade politikerna i stadsbyggnadsnämnden nej till projektet med motiveringen att en skywalk skulle förstöra byggnadens utseende. Stadsbyggnadskontoret i Stockholms stad har inga invändningar mot själva idén om en skywalk som en turistmagnet, men de anser att en sådan på just Victoria Tower inte är lämplig, då ”byggnadens storslagna arkitektur skulle störas” och att den är särskilt värdefull ur konstnärlig synpunkt. Även Skönhetsrådet anser att stålkonstruktionerna skulle störa byggnaden visuellt.

Den enda politikern som röstade för var Erik Slottner (KD).

– Jag tycker att man generellt ska ha en positiv inställning till att utveckla Stockholms tak. Man kan skapa uteserveringar på terrasser eller odla trädgårdar och när det finns en djärv idé som en fastighetsägare vill skapa i sin byggnad så är det självklart för mig att rösta ja, säger han.

Från hotellets sida är man positiv till Peak experience idé om en skywalk på taket och hade hoppats på ett ja från politikerna.

– Vi var helt med. Dels är det spännande att vi skulle kunna få användning av hotellets höga höjd, och dels så skulle det kunna vara en aktivitet för något mer vågade konferensgäster, som ett slags teambuilding, säger Helena Söderberg, hotelldirektör för Scandic Victoria Tower till Lokaltidningen Mitt i.

Hon kan inte se att konstruktionen skulle förstöra intrycket av byggnaden.

– Jag är lekman men jag kunde inte se att en skywalk skulle störa byggnaden på något sätt. Visst är vi besvikna, men jag tror att Peak experience är ännu mer besvikna, de har lagt ner så mycket jobb på det här, säger Helena Söderberg.

Victoria Tower i Kista. För snyggt för att störas av en skywalk anser politikerna.