Netflixserien ”Squid game” har tagit serievärlden med storm. Och det stormar om ”Squid game”. För våldsam, för blodig, för känslomässig och sorglig är ord som ofta nämns bland dem som kritiserar serien.
Ska vi förbjuda allt som är läskigt? Bara lägga locket på? Det finns mycket i den som är perfekta ingångar till samtalsämnen. Den rör bland annat demokrati, grupptryck, samhällsstruktur och existentiella frågor. Sådana saker som barn och unga ofta funderar på. Här finns en chans till revansch alltså – att vi vuxna börjar prata med våra barn igen, något man hör att vi allt mer har tappat med mobilernas intåg i våra liv.
Håller koll på vad han ser
Så resonerade jag när min son i mellanstadieålder ville se serien alla pratade om och som han sett massor med klipp från på TikTok. Vi tittar på serien tillsammans nu. På så sätt har jag koll på vad han ser och hur han upplever det.
Föräldrar varnar
Jag ser föräldrar som varnar för serien på sociala medier och som skräms över att deras barn kan se klipp från den. Barn leker ”Squid game” på skolgården. Ett, två, tre, rött ljus och kasta kula har åter blivit populära barnlekar. De skriver också att serien inte är lämpad för barn och att den har åldersgräns. När de pratar om sina barn menar de ofta de som går på låg- och mellanstadiet.
Hallå!
Newsflash! Mobiltjänsterna de syftar på har också en åldersgräns. Och Netflix har en föräldrakontroll där man kan begränsa barns tittande om man så vill. Samma föräldrar som nu oroar sig har en gång i tiden gett sina barn tillgång till Netflix och eller sociala medier där man kan se allt möjligt barnförbjudet.
Det kan väl inte vara så att de nu försöker skjuta över det ansvaret på någon annan? Förälder, hur gör du kring den populära serien? Maila mig och berätta!