Föräldrar: ”Barnen på Abrahamsbergsskolan mår dåligt”

abrahamsbergsskolan
Tina Magnusson, rektor på Abrahamsbergsskolan, anser att man jobbar mot utanförskap.
Barn som går till skolan med en klump i magen, elever som inte vill gå in i klassrummet efter kränkningar och popularitetsomröstningar där barn känt sig ratade. Föräldrars kritik mot Abrahamsbergsskolan är hård. Nu svarar skolans rektor.

– Mitt barn mår jättedåligt på grund av utanförskap. Tänk själv att veta att man inte är önskad, säger en förälder.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om sjätteklassare på Abrahamsbergsskolan som fått svara på vilka fyra kompisar de vill gå i samma klass som på högstadiet. Efter att flera blivit barn bortvalda reagerade arga föräldrar mot ”popularitetsomröstningen”.

– Det är någon slags Robinsonvariant, säger Pelle Bouveng, förälder till ett barn i sexan.

”De är inte intresserade av att kommunicera”

Abrahamsbergsskolan.

Nu ställer fler upp och berättar. Enligt föräldrar har eleverna i sexan, redan innan popularitetsomröstningen, själva flaggat till lärare om att det finns många som är utstötta och inte får vara med i grupperingar som bildats. Trots det har skolan inte agerat, menar föräldrar. Istället hölls en omröstning.

Vi föräldrar har försökt få rätsida på den här typen av problem under en längre tid

Förälder Abrahamsbergsskolan

Vi föräldrar har försökt få rätsida på den här typen av problem under en längre tid. Vi försöker kommunicera med ledningen men de är inte intresserade av att kommunicera tillbaka, säger en förälder. 

Rektorn: ”finns trygghet i kamratval”

Tina Magnusson, rektor Abrahamsbergsskolan.

Tina Magnusson, rektor Abrahamsbergsskolan.

Tina Magnusson, rektor på skolan, säger att det såklart inte är önskvärt att elever ska ta illa upp av en omröstning, men att föräldrar samtidigt vill att barnen ska ha inflytande.

– Föräldrar har också tidigare varit kritiska till att vi inte tagit hänsyn till att deras barn får den tryggheten i övergången som ett kamratval kan ge, säger hon. 

Hur jobbar ni med utanförskap?

– Vi arbetar efter våra framtagna rutiner och likabehandlingsplan tillsammans med trygghetsgruppen, skolkurator, skolhälsa och anställd socialpedagog. 

Du som rektor får kritik av föräldrar för att du är svår att komma i kontakt med och sällan svarar på frågor – varför är det så?

– Det finns cirka 1 500 föräldrar på skolan och jag har dagligen kontakt. Men man ska i första hand vända sig till den det berör. Vi hoppas att föräldrarna tar kontakt med pedagogerna i första hand om de har uppmärksammat någon oro, säger Tina Magnusson.