ANNONS

Föräldrar rasar över engelskspråkig personal

På Futuraskolan Myrlejonet har föräldrar upprörts att pedagogerna inte kan svenska.
På Futuraskolan Myrlejonet har föräldrar upprörts att pedagogerna inte kan svenska.
Flera föräldrar är mycket oroliga över att förskolan Myrlejonet inte har pedagoger som pratar svenska. "Hur kan de överhuvudtaget kommunicera med barnen?", skriver en förälder till kommunen.
ANNONS

Den senaste tiden har en rad klagomål kommit in till Täby kommun gällande Myrlejonets förskola. Det är föräldrar som framförallt är bekymrade över att pedagogerna på förskolan inte pratar svenska. En förälder som skrivit till Mitt uppger att det råder ”fullständigt kaos”.

”Det väcker många frågor, tex hur kan de följa läroplanen när de inte talar svenska med barnen? Hur kan de överhuvudtaget kommunicera med barnen, lyssna, lösa konflikter etc när barnen inte förstår engelska?” skriver en förälder i ett klagomål till Täby kommun.

I andra klagomål lyfter man också att många pedagoger lämnat förskolan och enbart tagit in vikarier, som inte kan prata svenska. Föräldrar skriver också att de inte valt att placera sitt barn i en engelskspråkig skola.

”Vi föräldrar har inte valt att placera våra barn i internationell förskola utan blivit tvungna att acceptera det faktum utan någon som helst förvarning eller möjlighet att att byta förskola”,

”Många är också positiva”

I en intervju med Dagens Nyheter svarar förskolans nytillträdda chef Adriana Marx Norén att många föräldrar också är positiva.

– Vi har några föräldrar som är oroliga, men många är också jättepositiva. Målet är att introducera engelska, inte ta bort svenska. Precis som att vissa förskolor är inriktade på ur och skur, det betyder inte att de inte kommer ha pedagogisk verksamhet. Det här är bara en inriktning, vi följer läroplanen.

På frågan om varför man inte kan ha både svensk-talande och engelskspråkiga pedagoger svarar Adriana Marx Norén att barnen lär sig engelska snabbare om det bara pratas engelska.

– Efter två tre månader så talar de flytande engelska. Barnen är som små ”sponges”. Vi kan alltid välja den lätta vägen, men Futuraskolan har globalisering som ”mindset”, vi måste förbereda barnen på det som händer i världen.

Barnen upplever en oro

I slutet av april gjordes en oanmäld inspektion på skolan där det framkom att det fanns en oro hos barnen att det bara pratades engelska i många sammanhang. Utbildningschef Patrik Forshage på Täby kommun uppger till DN att han känner till missnöjet.

ANNONS

– Förändringen har skett väldigt snabbt och utan att föräldrarna känt sig delaktiga i processen, säger Patrik Forshage som kommer föreslå till Barn- och förskolenämnden att lägga ett föreläggande till förskolan för att åtgärda de påtalade bristerna.

– Det finns inget stöd i skollagen för det som våra tillsynsansvariga bevittnade. Vi vill att de ska följa skollagen så att barnen har en pedagogisk verksamhet hela tiden och detta ska ske på svenska.