Föräldrar fixade backen

Förra året pressades priserna på liftkorten i Ekholmsnäsbacken till 99 kronor per månad. För att det ska kunna hållas måste föräldrarna i Lidingö slalomklubb hjälpa till med snön.

I förra veckan drog de i gång arbetet.

– Det är ju viktigt för oss i slalomklubben att få i gång backen, men det är också viktigt för alla Lidingöbor. Därför vill vi få till en åkbar backe så fort som möjligt, säger Henrik Sohlman, sekreterare i Lidingö slalom.

Förra året berättade Lidingö Tidning om hur Sportstyle som driver Ekholmsnäs fick kritik efter­som man var den sista backen i Stockholmsområdet att öppna. Backen drivs av slalomklubben och företaget Sportstyle med bidrag från kommunen.

Men från och med i år har föräldrarna i slalomklubben fått mycket större ansvar för att hjälpa till med arbetet att pista backen.

– Det hela handlar om att hålla ett pris på liftkorten, för att klara det måste vi ha hjälp av klubben. Vi tog beslut i fjol om att man ska få åka i alla våra anläggningar för 99 kronor per månad, och vi ska försöka hålla detta pris. Det kommer dock att ta några år att få detta att gå runt. Men antingen väljer vi att man betalar 300 kronor för ett dagskort, eller så har vi det så här, säger Tommy Åsell, driftchef på Sportstyle.

Sportstyles anställda kommer att köra pistmaskin och sköta liften, men slalomklubben måste hjälpa till mycket mer än tidigare med att fixa snö till backen.

Och efter årets rikliga snöfall har de nu startat arbetet. Förra helgen hyrde klubben själv en helikopter för att få upp snökanonerna i backen.

– Sedan engagerade vi föräldrar för att köra nattpass med snökanonerna, säger Henrik Sohlman.

Han och klubbkollegan Stefan Pettersson Noord står vid foten av Ekholmsnäsbacken och tittar på två elektriker från Sportstyle, entreprenören som sköter backen. Elektrikerna ser över så elen fungerar.

Förra året blev det stora problem i området runt backen när snökanonerna kördes i gång trots att elnätet inte riktigt höll. Det blev ett ganska långt och jobbigt strömavbrott för dem som bor runt om backen. Det vill man gärna undvika i år.

Snön tillverkas av bräckt vatten från Kyrkviken och därför måste det vara ungefär minus 8 grader när snökanonerna kör igång. Den temperaturen får man lättast till på natten. Så det lär bli fler nattpass för föräldrarna under skid­säsongen.

Förutom snökanonerna hoppas nu slalomklubben på extra snötillskott i form av snö från Lidingös gator. Klubben har nämligen själv kläckt idén att ren snö från Lidingös gator kan tippas i backen. Och Lidingö stad vill gärna hjälpa till.

– Men vi måste först förbereda vägen in till backen så att vi kan köra dit med våra lastbilar, säger Erik Magnusson på kommunen.

Den snö som finns på viktiga huvudleder måste prioriteras först, och den är inte så bra att lägga i en skidbacke.

– Den snön kommer från saltvägar och är skitig så den kommer de inte att vilja ha. Vi gör dem bara en björntjänst om vi kör ut den dit. Men det är bra att veta att vi kan köra ut ren snö dit i fram­tiden, säger Erik Magnusson.

Slalomklubben siktar på att kunna öppna Ekholmsnäsbacken för allmänheten till julhelgen.

Här fraktas snökanonen med helikopter.

Stefan Pettersson Noord och Henrik Sohlman.

Det hela handlar om att hålla ett pris på liftkorten.tommy åsell sportstyle