Föräldrar fixade isbana i Hässelby

Vad gör den som vill åka skridskor, men inte har en isbana i närheten?

Skaffar sig en egen förstås.

– Vi har lärt oss allt eftersom, och det har verkligen förenat föräldrarna i området, säger initiativtagaren Hanna Hugozon som är med i den grupp föräldrar som nu löst isproblemet för Hässelbys barn.

Det hela började förra vintern då Hanna Hugozon reagerade på att det inte fanns någonstans att åka skridskor utomhus i Hässelby. Mälaren var för farlig för barnen och inga fotbollsplaner spolades längre av kommunen.

Helena började höra sig för, men snart var det vår och inte längre tid för skridskor. I år var föräldrarna bättre förberedda. Med en Facebook-grupp som nu är uppe i 168 personer och en kärntrupp på ett tjugotal föräldrar kunde det, i fredags, hållas ”is-release” på en grusplan mitt emot Åkermyntan.

Gruppen fick låna fotbollsplanen gratis och köpte vatten från en brandpost med hjälp av pengar från skolans föräldraförening. Men ett problem återstod. Hur skulle vattnet komma ut på planen?

– Vi ringde brandkåren och de var bussiga nog att låna ut slangar. Sedan har vi själva spolat planen ideellt, säger Hanna Hugozon.

Nu hoppas gruppen på att isbanan blir kvar i framtiden. Men då behövs mer hjälp från offentligt håll.

– Vi har varit väldigt beroende av välvilliga människor, men sådan tur har man inte alltid. Man skulle önska att kommunen insåg hur viktigt det här är och hjälpte till, säger Hanna Hugozon.