Föräldrar fixar fotbollsträffar för barn

Daniel, Leo och Malin Sadeghi
Daniel, Leo och Malin Sadeghi
Leo Sadeghi, 4,5 år, saknade kompisar att spela fotboll med– men nu har hela 50 familjer anmält sitt intresse för spontanfotboll i Tyresö.
– Tanken är att det ska vara som en playdate, fast med fotboll, säger Daniel Sadeghi, pappa och fotbollstränare.

Det började med en liten kille som ville spela fotboll men saknade likasinnade. Föräldrarna Daniel och Malin Sadeghi publicerade ett inlägg på Facebook, för att undersöka om andra familjer var intresserade av att slutas upp och sparka boll med sina barn. Hela 50 familjer svarade på föräldrarnas inbjudan och i slutet av november kickar den första fotbollstimmen igång.

– Det här är ett bra substitut, utan att det är så seriöst som när man börjar spela i fotbollsföreningar. Man kommer dit föräldrar och barn tillsammans. Det ska inte vara träning, man ska ses och leker.

”Lusten till fotboll borde uppmuntras”

Vanligtvis kan fotbollssugna barn börja i föreningsfotboll vid fem-sexårs åldern. Men enligt pappa Daniel, som också jobbar som fotbollstränare i Stockholm, är sonen Leo alldeles för ung för att träna i en förening. Små barn är inte lika mottagliga menar han, däremot tycker han att lusten till fotboll borde uppmuntras och tas till vara på.

– En stor del till varför man blir bra på fotboll är att spontanfotbollen finns, det är den man vill väcka, att få föräldrar och barn att bli intresserad av spontanfotbollen.

Pappan: ”tänkte att det finns fler som han”

Uppslutningen på 50 personer var kanske lite mer än vad de väntat sig, men den enda utmaning är logistiken. Två gånger i månaden kommer gruppen ses på olika fotbollsplaner i anslutning till skolor. Och inför vintern finns det planer på att hyra gymnastiksalar. Organiseringen kommer ledas av Daniel och Malin, men syftet är att föräldrarna engagerar sig och är delaktiga.

– Jag tror det finns ett stort intresse, det är nog inte bara min grabb som gillar att spela boll. Det har visat sig nu att man vill gå och sparka boll med mamma och pappa.

Vad tycker Leo om den här idén?

– Han tycker det är jätteroligt och han ser fram emot att träffa nya kompisar. Jag pitchade idén först till honom, sen berättade jag att det finns en hel del barn som vill spela med dig och det tycket han va kul. Han tjatar om att få spela fotboll.