Föräldrar har fått nog av blyhaglet

Trots flera saneringar är Rinkebyskogen full av giftigt blyhagel. Nu har många barnfamiljer fått nog.

– Inte nog med att det är för mycket bly i marken, det ligger dessutom massa blyhagel helt öppet som barn och djur kan knapra i sig, säger trebarnspappan Gabriel som bor intill Rinkebyskogen.

Han och hans fru har förbjudit sina barn, 3, 8 och 10 år, att leka här. Och de är inte ensamma.

– Nej, vi är många som inte vågar låta våra barn vara i skogen, vilket är jättetråkigt. Just närheten till naturen är ju en anledning till varför många väljer att bo här.

Det var 1990 som skyttebanan i Rinkebyskogen lades ner. 2009 fick Svenska jägareförbundet ett föreläggande om att snarast ta bort synligt blyhagel. Då uppskattades att det fanns 80 ton blyhagel kvar i området.

Sedan dess har saneringar gjorts vid flera tillfällen. Enligt miljö- och hälsoskyddsinspektören Ellinor Carlsson hade tio ton förorenade massor tagits bort i fjol. Kommunen har även satt upp nya skyltar om att svamp och bär från området inte bör ätas.

Men Gabriel tycker inte att åtgärderna har varit tillräckliga.

– De hävdar att de har sanerat flera gånger och att haglet rinner fram när det regnar, men det känns klart otillräckligt. I så fall kan man väl tycka att de borde sanera lite oftare?

Jägareförbundets Jan Finnborg har förståelse för oron men uppger att det är orealistiskt att tro att allt blyhagel ska kunna tas bort.

– Men saneringen ska fortsätta i höst och sedan hoppas vi på att kunna täcka över det som syns i skrevor med jord och gräs, säger han.

Ungdomsmottagningen öppnar

Danderyd Just som blommor och bin frodas som bäst har ungdomsmottagningen i Mörby hållit sommarstängt för spontanbesök. Men den här veckan slår de upp portarna igen. I går, måndag, öppnade killarnas drop in-mottagning och på onsdag slår även Öppet hus upp sina portar, för alla som är mellan 12 och 22 år.

Vi är många som är oroliga och inte vågar låta våra barn vara i skogen.

Läkare anmäls – kallade patient för ”kärring”

Danderyd En tidigare överläkare vid Danderyds sjukhus ska ha varit sexuellt närgången mot två kvinnliga patienter och uppmanat en ledsen och stickrädd manlig patient att inte bete sig som en ”kärring”.

Nu anmäls han till Inspektionen för vård och omsorg.

Efter händelserna ska sjukhuset ha förbjudit läkaren att undersöka kvinnliga patienter ensam, men enligt anmälan har han nu själv sagt upp sig från sin tjänst.