Föräldrar kämpade förgäves för skolan

Går i graven. Nästa höst läggs Trollholmens skola ner.
Går i graven. Nästa höst läggs Trollholmens skola ner.
Föräldrarna kämpade förgäves. Trots två års protester läggs nu Trollholmens skola ner.

– Slaget är förlorat, säger föräldern Anna Dunge.

Det är orealistiskt att ha kvar Trollholmens skola. Det slår Sollentuna kommun fast i en rapport som skolpolitikerna tog ställning till i förra veckan.

Skolan har ett 60-tal elever upp till årskurs tre. Det är för få barn för att ha råd med den lärartäthet som skolan haft hittills, enligt rapporten.

En så liten skola är även dålig för barnen och lärarna, anser kommunen, som är rädd att eleverna har för få kompisar och får sämre undervisning med så pass få vuxna i skolan.

Men de argumenten köper inte Anna Dunge. Hon är en av de föräldrar som i två år kämpat för att kommunen ska satsa pengar på skolan för att locka dit fler elever.

Nästa läsår, då skolan stängs, ska eleverna erbjudas plats på Gröndalsskolan eller Gillbo skola i Rotebro. Flera elever kommer förmodligen att få skolskjuts dit.

Men enligt Anna Dunge är det inte bara hennes familj som funderar på att välja en skola i Upplands Väsby i stället för att låta barnen fortsätta i Sollentuna.

– Jag har inget förtroende för tjänstemännen och politikerna här längre. Det vore skönt att gå på en skolavslutning utan att känna undertryckt vrede och undra hur länge barnen få gå kvar, säger hon.

Maria Stockhaus (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, tycker att det vore tråkigt om familjer valde Väsby i stället.

– Skolorna i Väsby har sämre resultat än Sollentuna, men det är ett fritt val, säger hon.

Till skillnad mot alliansen ville Socialdemokraterna lägga mer pengar än hittills på Trollholmens skola för att kunna behålla den.