ANNONS

Föräldrar kan få böter för barnens skolk

"Jag är splittrad. På ett sätt är det bra om oengagerade föräldrar får en spark i baken. Samtidigt är det tråkigt att det ska behöva gå så långt", säger Karin Wicktorsson från Kungsängen. Dottern Thea, 7 år, går på Bergaskolan.
"Jag är splittrad. På ett sätt är det bra om oengagerade föräldrar får en spark i baken. Samtidigt är det tråkigt att det ska behöva gå så långt", säger Karin Wicktorsson från Kungsängen. Dottern Thea, 7 år, går på Bergaskolan.
Kaj Söder, utbildningschef.
Kaj Söder, utbildningschef.
Upplands-Bro vill komma åt skolket. Nu ska skolorna skärpa reglerna - och ge böter till föräldrar som inte lyckas få sina barn till skolan.

– Det är vårdnadshavarnas ansvar, säger Kaj Söder, utbildningschef.
ANNONS

Hemmasittarna – barn som stannar hemma från skolan i långa perioder – blir fler. Och problemet kryper ned i åldrarna.

För Mats son eskalerade det i högstadiet. Skolgången hade varit jobbig i flera år men nu orkade han inte mer. Fem veckor in i höstterminen har han en frånvaro på över 30 procent.

– Vi kämpar dagligen med att få honom att gå upp ur sängen och gå till skolan. När han väl är där händer det att han bara stannar en lektion, säger Mats, som egentligen heter något annat.

Trots påtryckningar och telefonsamtal upplever han att skolan inte agerar.

– Vi har försökt ordna möten med rektorn för att se till att han får en behovsprövning. Jag har engagerat mig i detta i flera år. Jag undrar hur det är för föräldrar som inte orkar fightas.

På utbildningsförvaltningen vittnar man om bristande rutiner när det gäller långvarig frånvaro i grundskolan. Skolorna saknar gemensamma regler, enligt utbildningschefen Kaj Söder.

– Konsekvensen är att vi får elever som inte hittar tillbaka till skolan. Vi behöver en gemensam hållning för alla skolor.

Nu ska reglerna skärpas. Ett nytt förslag, som klubbades i utbildningsnämnden förra veckan, gör det möjligt att ge böter till föräldrar som inte lyckas få sina barn till skolan – en åtgärd som är extremt ovanlig i landet.

Möjligheten har dock funnits i skollagen hela tiden. Redan förra året hotade Upplands-Bro kommun om böter på 500 kronor i veckan när en mamma inte lyckades få sin son att närvara på lektionerna. Hotet räckte, och sonen gick tillbaka till skolan.

ANNONS

Skolorna ska bli medvetna om att bötesalternativet finns, säger Kaj Söder.

– Det är föräldrarnas ansvar att se till att barnen uppfyller skolplikten. Man kan tycka att det är hårt men vitet sätts in först när skolan vidtagit alla andra åtgärder. Vite är det absolut sista steget.

Men beslutet möts av kritik från föreningen Skolresursen, som arbetar med att granska skolor och elevers situation nationellt och lokalt.

– I stället för att samverka väljer man att dra åt snaran för de föräldrar och barn som redan har det svårt. De här eleverna är inte hemma för att de är lata, utan för att det brister i skolan. Jag skulle vilja se insatser som fokuserar mer på varför barnen är hemma i stället för hot om vite som lösning, säger Jessica Hanna-Eklund, medlem i föreningen och tidigare engagerad i nätverket Föräldrakraft Upplands-Bro.

Daniel Toikkanens dotter går på Bergaskolan. Han tycker att det är bra att skolan tar tag i problematiken med skolk, men han tror inte på bötesmetoden.

– I vissa åldrar kommer barnen att göra som de vill, oavsett vad föräldrarna säger. Böter kommer inte att lösa problemet.

”De här eleverna är inte hemma för att de är lata, utan för att det brister i skolan”

Fakta

Skolket har ökat

I april hade 1 procent av eleverna på Broskolan, 4,8 procent av eleverna på Ekhammarskolan och 0,2 procent av eleverna på Hagnässkolan en ogiltig frånvaro på över 25 procent.

Det är en liten ökning jämfört med förra året.

Skolorna utan högstadium anmäler inte frånvarostatistik till kommunen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.