Föräldrar kräver ökad säkerhet efter olycka

Få rödljus och många bilar som kör för fort. Så ser vardagen ut på Karlavägen för barn på väg till skolan.

Efter att en 10-åring skadats svårt kräver föräldrar åtgärder.

– Vi har väntat på det här med skräck. Jag har själv barn i den åldern som går i skolan här på Östermalm och tillsammans med många andra föräldrar kände jag att nu måste något hända på Karlavägen, säger Annette Edwardsson.

Förra fredagen råkade en 10-årig pojke ut för en allvarlig olycka på Karlavägen intill Ordenstrappan. Vid ett obevakat övergångsställe blev pojken enligt polisen påkörd av en stadsjeep och hamnade under bilen där han sedan satt fast.

Flera rådiga vittnen lyckades dock lyfta bilen och ta fram pojken, som enligt polisen ska ha fått skador på båda benen.

Efter olyckan har flera personer hört av sig till Lokaltidningen Mitt i. De är upprörda över att ingenting görs åt trafiksituationen på Karlavägen, som de menar är direkt livsfarlig för barnen.

– Folk kör som galningar här med sina sportbilar. Och det finns ju knappt några rödljus alls på hela gatan, säger Annette Edwardsson.

Dagen före den otäcka olyckan blev dessutom en äldre kvinna påkörd vid ett annat obevakat övergångsställe på Karlavägen. Även hon fördes enligt polisen till sjukhus.

Enligt trafikkontoret är dock inte Karlavägen en särskilt olycksdrabbad gata. Där pojken blev påkörd har till exempel två fotgängare körts på sedan 2009.

Men trots att gatan inte anses vara särskilt olycksdrabbad ska obevakade övergångsställen på Karlavägen ändå kollas kontinuerligt av staden.

– Att sätta upp fler trafikljus är dock inte aktuellt, utan vi arbetar främst med olika typer av farthinder för att öka trafiksäkerheten vid övergångsställen, säger Erik Hammarström, trafikplanerare på trafikkontoret.

Vad kan du säga till föräldrarna som är oroliga?

– Vi har uppmärksammats på det här övergångsstället och ska titta närmare på det. Men jag kan inte säga när eller vilka åtgärder det kommer att bli på platsen, säger Erik Hammarström.

Fakta

Flest olyckor inträffar vid övergångsställen

Enligt en rapport från Stockholms stad sker flest olyckor vid markerade, men obevakade övergångsställen. Det är även där flest barn råkar ut för olyckor.

Samtidigt visar en ny undersökning från försäkringsbolaget If att fyra av tio fotgängarolyckor sker vid övergångsställena.

Enligt samma undersökning tycker 30 procent att ”Zebralagen”, som ger fotgängare företräde, har gjort trafiken farligare.

källor: IF och

Stockholms stad